Начало » Новини » Страната
15.10.2018 г.

Малки и средни предприятия могат да получат по 50 хил. лв. за излизане на фондовата борса

Европодпомагане
Малки и средни предприятия могат да получат по 50 хил. лв. за излизане на фондовата борса

Снимка: Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

Около 30 малки, средни и микропредприятия могат да  кандидатстват за получаване на 50 хиляди лева по ваучерната схема за емитиране на ценни книжа на капиталовия пазар. Общият бюджет на програмата надхвърля 1,5 млн. лева, съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при обявяването на днешното начало за набиране на проекти. При стартирането на ваучерната схема участваха още председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев, заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и Александър Минев, изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, която ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер.

Преди да кандидатстват, фирмите трябва да проведат процедура за избор на изпълнител с публична покана по реда на ПМС 160 от 1 юли от 2016 г., с която да изберат борсов посредник и да подпишат с него договор. Компаниите имат срок от девет месеца за набиране на капитала на борсата, като трябва да съберат поне 500 000 лева, за да бъде процедурата обявена за успешна.

Оценката за допустимост ще е със срок от десет дни. Документи могат да подават за срок от 24 месеца, като могат да участват малки, средни и микро предприятия.

Ако схемата се развива успешно, има още 2,4 млн. лева, които ще бъдат отпуснати по същата схема. Според председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев още в началото на следващата година може да се отвори новата схема и по нея да бъдат отпуснати допълнителни петдесет ваучера.

Лъчезар Борисов съобщи, че очакванията са да се възползват поне 30 компании, а стойността на предоставяния ваучер е 50 000 лева, като това ще доведе до  мобилизирането на допълнителни 15 млн. лева., или активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс. По думите му целта на схемата е мобилизация на капиталовия пазар и търсене на синергия с останалите инструменти на финансовия инженеринг, а основната задача е подкрепа на МСП при достъпа им до финансиране.

Борисов изтъкна, че по данни на есенната макроикономическа прогноза инвестициите в структурата на БВП ще имат растеж от 8,9 на сто до края на 2018 година в реално изражение, а през 2019 г. се очаква 9,5 на сто реален ръст на инвестициите в структурата на БВП. „Икономическият растеж вече се движи от инвестициите, а не само от потреблението и износа“, каза още заместник –министърът и допълни, че от гледна точка на финансиране към частния сектор се очаква 2018 г. да завърши със 7,5 на сто реален растеж.

Малки и средни предприятия могат да получат по 50 хил. лв. за излизане на фондовата борса
7367
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Шамар за бизнеса
Търгуваните на фондовата борса компании са изгубили над 150 млн. лв. от пазарната си стойност след промените в закона за земята
Законодателни промени
Законът срещу покупката на земя от офшорки ще потопи два важни пазара – с акции и със земеделски имоти
Факти
Промените, насочени срещу притежанието на земя от офшорки, не помагат на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини