Фермери от град Диарбакър, намиращ се в югоизточна Турция, решиха да оставят продукцията си от дини да гние на полето заради ниските цени на пазара и нарасналите производствени разходи, съобщи електронното издание Fresh Plaza. Обезценяването на турската лира напоследък доведе до ръст на себестойността на продукцията им заради повишаването на сметките за торове, химикали и най-вече гориво, които са основно вносни. Същевременно цените на дините на пазара остават без промяна и фермерите осъзнаха, че при настоящите високи разходи ще продават продукцията си на загуба.
Изкупните цени на дините в Турция се задържат средно на около 8 цента за килограм, като търговците на едро ги препродават на 16 цента. Това допълнително вбесява селскостопанските производители, които търсят съдействието на държавата, чиято намеса да им помогне да получат по-добри цени за продукцията си или да облекчи разходната страна на бюджета им. Фермерите от региона са убедени, че ако настоящата ситуация се запази, малцина от тях ще успеят да се задържат на пазара.