Начало » Новини » Страната
03.09.2018 г.

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Над 2,5 хиляди души посетиха събитието, което е част от културната програма на община Ивайловград и сред инициативите целящи да подпомогнат усилията районът да се утвърди като туристическа дестинация. Седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

В рамките на „Кулинарното наследство на Тракия“ всеки участник има възможността да представи ястия базиращи се на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват. И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

Тази година се открояваха безалкохолните био напитки, които всъщност са част от нашата кулинарна традиция – сок от бъз, ушав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18 годишна възраст, които предпочитате плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.  

 „Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза. Инициативата „Кулинарното наследство на Тракия“ стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5 хил. лева ивайловградското НЧ „Пробуда 1914“ организира първото издание на фестивала.  „

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия
10059
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
В края на април ще се проведе Фестивал на чипровския килим
Фестивал на чесъна в Долни Раковец
За осми път край Попово
На 15 и 16 септември участвайте във Фестивала на малината!
От 1 до 3 септември
За осма година в Момчиловци се провежда Фестивалът на киселото мляко
Предстоящо
На 22 юли в Орешак се провежда Фестивалът на виното
Предстоящо
Два фестивала на страните от ЦИЕ и Китай се организират край Панчарево
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини