Начало » Новини » Страната
03.09.2018 г.

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Над 2,5 хиляди души посетиха събитието, което е част от културната програма на община Ивайловград и сред инициативите целящи да подпомогнат усилията районът да се утвърди като туристическа дестинация. Седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

В рамките на „Кулинарното наследство на Тракия“ всеки участник има възможността да представи ястия базиращи се на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват. И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

Тази година се открояваха безалкохолните био напитки, които всъщност са част от нашата кулинарна традиция – сок от бъз, ушав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18 годишна възраст, които предпочитате плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.  

 „Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза. Инициативата „Кулинарното наследство на Тракия“ стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5 хил. лева ивайловградското НЧ „Пробуда 1914“ организира първото издание на фестивала.  „

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия
4245

Последни материали
Виж
Двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители от фонд „Земеделие“
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев оглавява съвета за заразните болести по животните
Решения на Министерския съвет
Стратегията за демографското развитие с актуализиран план
Странно какви разрешителни са издадени за това производство
Апелативният съд потвърди задържането на 11-те производители на нелегални цигари в Пловдивско
С повторение на вече въведените мерки
Центърът по риска с позиция в защита на свинекомплексите срещу африканската чума
Експерти от института „Пушкаров” с нови изследвания за радиацията в почвите и водите
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Поредно издание на фермерския фестивал в София
По време на Фестивала на малината
Отново ще се обсъжда проблемът с работната ръка в земеделието
Предстоящо
На 10 и 11 юли в Лозница ще се проведе традиционният фестивал на малината
Предстоящо
За първи път Фестивал на алтернативното земеделие в село Осоица
Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”
Предстоящо
Редовното издание на Фермерския фестивал в София е на 27 март
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам