Начало » Новини » Страната
03.09.2018 г.

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия

Над 2,5 хиляди души посетиха събитието, което е част от културната програма на община Ивайловград и сред инициативите целящи да подпомогнат усилията районът да се утвърди като туристическа дестинация. Седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

В рамките на „Кулинарното наследство на Тракия“ всеки участник има възможността да представи ястия базиращи се на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват. И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

Тази година се открояваха безалкохолните био напитки, които всъщност са част от нашата кулинарна традиция – сок от бъз, ушав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18 годишна възраст, които предпочитате плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.  

 „Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза. Инициативата „Кулинарното наследство на Тракия“ стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5 хил. лева ивайловградското НЧ „Пробуда 1914“ организира първото издание на фестивала.  „

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал Кулинарното наследство на Тракия
2594

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Предприето е умъртвяване и унищожаване на всички птици
Откриха птичи грип в с. Трилистник, област Пловдив
Ловът на диви свине се открива на 29 септември
По 70 лв. на животно ще получат собствениците за превантивно заклани домашни свине в 20-километровите зони около индустриалните ферми
Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
Решения на Министерския съвет
Забрана за приватизацията на „Сортови семена – Елит“ ЕАД
Годишнини
Обединените земеделци ще отбележат 71 години от убийството на Никола Петков
Свързани материали
Виж
Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия
Предстоящо
За десети път в Куртово Конаре ще се проведе Фестивал на чушката
Предстоящо
На 10 август в Лозница ще се проведе четвъртият фестивал на производителите на ягоди и малини
Предстоящо
Фермерският фестивал в София празнува първия си рожден ден
На първи октомври започва меден фестивал – Шумен жужи
Фестивал на традиционни храни се провежда в монтанското село Горно Озирово
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам