Начало » Новини » Страната
24.08.2018 г.

От 6 до 8 септември в Луковит ще се проведе третият събор на млякото

Млечният път на България през вековете
От 6 до 8 септември в Луковит ще се проведе третият събор на млякото

sinor

От 6 до 8 септември в Луковит ще се проведе третото издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете”, съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит.

Още древните траки са носели в кожени мехове квасено мляко, а думата „йогурт” е тракийска. България се слави по света с традиционното кисело мляко, което е с лечебни свойства. Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската, бацилът е най-чист, силен и полезен.

Пробиотичната българска закваска се е добивала, това се получава и сега, сутрин рано от росата на тревите, по Гергьовден, което не става никъде другаде по света.

Откритието на д-р Стамен Григоров за съдържанието на лечебната бактерия „лактобацилус булгарикус” е признато в цял свят. И днес качеството и вкуса на родното българско кисело мляко и млечни продукти са ненадминати.

Неслучайно всяка сутрин 60 милиона японци закусват с кисело мляко, направено с българската бактерия.

На Третия национален събор „Млечният път на България през вековете“  млекопреработватели, мекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни ще покажат своите продукти, които всички посетители ще могат да вкусят  и да им се насладят. На специална демонстрационна зона шоуменът Иво Танев ще приготвя млечни вкусотии, а фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как може да се прави кисело мляко в йогуртиера и в домашни услови, как може да се събира сено, да се доят овце. Организаторите са помислили и за най-малките, като ще бъде направена кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“. За третия конкурс „Млечният вкус“ жените от региона на Луковитско ще представят ястия с мляко и млечни продукти и те ще бъдат оценявани от експертно жури. Мегданът ще бъде огласян с български народни песни и танци на различни фолклорни и танцови състави.

Любителите на природата ще могат да се пренесат в древността на траките и обитателите по тези земи, като посетят пещера Проходна, Карлуковския карстов комплекс и Ъгленското карстово плато.

От 6 до 8 септември в Луковит ще се проведе третият събор на млякото
4396

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Търговската война между Пекин и Вашингтон е благоприятствала европейския експорт
Ръст на експорта на свинско месо в ЕС
27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно отношение чрез държавни помощи
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
На борсата има обилно предлагане на хлебна пшеница на 405.00 лв/т
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Свързани материали
Виж
Цените следват европейските
CAPA: Обнадеждаващ ръст при изкупуването на мляко това лято
За седем месеца са продадени близо 10 млн. литра фермерско мляко
Със специална кампания търговска верига във Франция подпомага местните млекопроизводители
Всяка сряда пазарите продължават
На днешния фермерски пазар - сирене и мляко от Родопите
През последните три години се наблюдава постоянен растеж на общото количество преработено мляко
Духът на Родопите
Момчиловци все още се държи на три „котви“ срещу обезлюдяването
Репортаж от едно българско село
Само от българската марка „Момчиловци“ в Китай отчитат оборот от 910 млн. долара през 2017 година
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам