След 13 годишна изследователска работа на група от 200учени от 20 страни стана възможно картирането на генома на хлебната пшеница, съобщава topagrar.com. Този успех на изследователите ще позволи създаването на нови и още по-устойчиви сортове пшеница. От германска страна в проекта са участвали учени от Helmholtz Institut в Мюнхен, Лайпцигският институт по растителна генетика и Институтът за изследване на културите в Гатерслебен.
„Пълното завършване на генома на пшеницата дълго време се считаше за невъзможно заради неговата изключителна големина и комплексност”, казва д-р Нилс Щайн от института в Гатерслебен. Този така наречен Big Data проблем е решен , като геномът на пшеницата първо е бил раздробен на различни малки части, които впоследствие са били съединени отново чрез специален алгоритъм.
Учените са успели да картират 107 891 гена. За сравнение при човека до момента са познати 20 376 гена. Целта на изследователите е в бъдеще да се разработят нови сортове, които да са по-устойчиви на климатичните промени. Заради непрекъснатото увеличение на населението на планетата ни, за да бъде изхранено, производството на пшеница годишно трябва да се увеличава с 1,6%, ето защо според учените е е необходимо бъдещите сортове пшеница да са със стабилни добиви.