Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.08.2018 г.

Отворен финал на срещата по обвързаната подкрепа за зеленчуци и плодове

Срещи с бранша
Отворен финал на срещата по обвързаната подкрепа за зеленчуци и плодове

Снимка: МЗХ

След критичните забележки на производителите на плодове и зеленчуци по повод проекта на министерството на земеделието за исканите промени (нотификация от ЕК) в схемите за обвързано производство след 2019 г., днес в агроведомството се е провела среща с браншовите съюзи.

Земеделският министър Румен Порожанов е представил аргументите на държавата за групирането на зеленчуците в 4 групи в зависимост от разходите или себестойността им. Във всяка  група са зеленчуци с относително равни разходи, съобщиха от агроминистерството.

Само да припомним, че производителите на оранжерийна продукция протестираха срещу орязването на бюджета на сектора по обвързаната подкрепа с 1,2 милион лева.

От презентацията на министерството, докладвана днес пред бранша, става ясно, че средствата са намалени поради малкия процент на декларирани площи за подпомагане, обявени от зеленчукопроизводителите.

Справката сочи, че има силно разминаване между заявени и реално установени за подпомагане площи с оранжерийна продукция за последните 3 години. През 2015 г. например при 588 хектара заявена площ на място са установени 500 ха, през 2016 г. това разминаване расте - заявени са 685 ха, а реалните са със 100 ха по-малко. Миналата година ситуацията е още по-зле - заявени са 699 ха, а в оранжериите са открити едва 399 ха.

Основната причина да се намалят парите за оранжерийното производство според администрацията е желанието процентът на подпомагане да бъде по-висок спрямо разходите за производство. При новите ставки европомощта за оранжерийните зеленчуци ще покрие 21,13% от себестойността. И понеже целта бола да има по-справедливо разпределение на бюджета, така че обвързаната подкрепа да покрива еднакъв процент от разходите за производство, е решено бюджетът за оранжерийно да се намали и да се прехвърли към полските зеленчуци, така че обвързаната подкрепа да покрие 11,52%.

На представителите на оранжерийните производители на зеленчуци е обяснено, че това е и причината за намаляване на бюджета за тях с 1,2 млн. лв., които се прехвърлят към полското производство.

Заради несъгласие на част от производителите с изчислените разходи за неотопляемите и отопляемите оранжерии беше е постигнато съгласие експерти от министерството да посетят различен тип оранжерии, които да покажат извършените действителни разходи с фактури и счетоводни документи.

Не е ясно дали по време на срещата е обсъждан въпросът за рязко повишения бюджет за картофи, лук и чесън, където отиват 48 на сто от всички средства по обвързаната подкрепа, при положение че доматите и пиперът са зеленчуците с най-голяма потребност от подкрепа.

Редовните срещи с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ ще продължат, уверяват от агроведомството.

Отворен финал на срещата по обвързаната подкрепа за зеленчуци и плодове
13136
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Агростатистика
В оранжериите са отгледани 40 на сто от доматите през 2022 г.
Статистика към 6 април
На пазара вече излизат и българските оранжерийни домати
Практика
Може ли оранжерийните сортове да се гледат на открито и обратното?
Агростатистика
За една година има драстичен скок в цените на вносните зеленчуци
Управителен съвет ДФЗ
Фонд „Земеделие” разширява помощта за оранжерийните производители
Срещи с бранша
Обещават бързо изплащане на COVID помощта за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини