Начало » Новини » Страната
01.08.2018 г.

Да опитаме българско-швейцарско сирене от родна ферма

Фермерски пазар
Да опитаме българско-швейцарско сирене от родна ферма

Никола Кулов във фермата си Снимка: sinor

Днешният ден, 1 август, от фермерския пазар в София ще бъде посветен на швейцарското сирене, съобщиха организаторите на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. Темата на дегустацията ще бъде меко алпийско сирене, направено по швейцарска рецепта от ферма „Под Балкана“ с българско мляко.

Семейната ферма на Кулови „Под Балкана“ прави такова сирене от една година, когато заедно с други фермери са преминали специално обучение от швейцарски фермер. Днешното издание на фермерския пазар символично ще отбележи националния празник на Конфедерация Швейцария, празнуван на 1 август.

Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко, сирене и други млечни продукти от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина. Никола Кулов, потомствен каракачанин, и жена му Таня гледат 900 каракачански овце, 150 биволи Българска Мурра, над 200 кози и над 200 крави (включително и месодайни). Уникалният вкус на млечните продукти на фермата „Под Балкана“ се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Балкана, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само със сирищна мая и млечнокисели бактерии.

От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни, изграден с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Всеки посетител може да види как се сири сирене и кваси овче и биволско мляко, както и да си купи за вкъщи.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30  до 18,30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Да опитаме българско-швейцарско сирене от родна ферма
12671
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини