Със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов от 6 юли 2018 година са утвърдени нови цени за продажба на дивечово месо от районите на дейност на държавните ловни стопанства и дивечовите участъци. Става въпрос за отстреляния в горите дивеч по линия на ловния туризъм, където през последните години нараства интересът от страна на български ловци, съобщиха за Синор.БГ експерти от Югозападното държавно предприятие. Част от този дивеч се предлага по хотели и ресторанти и по линия на туризма.
Тази година цената за отстрел на дива свиня пада поради засиления лов, който ще бъде въведен като предпазна мярка за неразпространение на африканската чума по свинете. Така за килограм отстреляно животно ловците ще плащат само 50 евроцента. Всички останали цени са като миналогодишните.
Според новия ценоразпис за цяло животно с кожата ловците ще плащат по 3 евро за килограм отстрелян елен и сърна, по 5 евро за цял заек, по 6 евро – за пуйка, по 2 евро за фазан и гъска и по 1 евро за токачка, яребица, кеклик, патица, бекас, гривек, пъдпъдък и гургулица. Цената за муфлон остава същата - 1,5 евро за кг. За отстреляна цяла гъска ще се плаща по 2 евро.
Всичките тези цени за заклани животни с кожа и без глава. За одрания дивеч без глава цените са съответно по 3,5 евро за килограм елен и сърна, по 2 евро за муфлон и останалите видове дивеч и по 1 евро за глиган. Тази цена също е понежена спрямо миналата година.