Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2018 г.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

Практика
Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

sinor

Отглеждането на патладжан не е толкова трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Това е във възможностите и на начинаещи градинари. Независимо от факта, че в някои отношения патладжанът проявява капризи, то при спазването на определени правила, резултатът ще бъде задоволителен.

С какво е необходимо да се съобразяваме?

– Първото нещо, което трябва да се знае при разсаждането, е, че разсадът трябва да бъде на два месеца /плюс минус няколко дни /. Ако не се засади след седемдесет дни, реколтата намалява с около една четвърт.

Патладжанът има много нежни корени, вследствие на което те се травмират при пикиране и пресаждане и трудно оцеляват. Тези, които преживеят, забавят развитието си значително и намаляват добивите. Затова е препоръчително разсадът да се отглежда в отделни торфени секции.

Патладжанът предпочита късия ден и поради тази причина при отглеждането на разсад е желателно да се покрива за няколко часа /примерно след 18 часа вечерта/.

Съседството на домати и патладжан е недопустимо. Независимо, че са роднини – Solanaceae, доматите силно потискат развитието на деликатните си сини родственици. Като добавим и факта, че ги нападат едни и същи болести и вредители, особено фитофторозата, то не бива да се допуска близост между тях, както в градината, така и при отглеждането на разсад.

– Друго много важно правило е, че патладжанът се нуждае от подхранване по време на целия вегетативен период – добре балансирано подхранване с органични и неорганични торове. Превес имат органичните – добре прегорял оборски тор, компост, птичи тор, който се полива под корен, но е необходимо да се пазят листата. Последното се отнася не само за наторяването, но и за рутинното напояване. Азотните торове трябва да се поръсят между редовете.

Поливането изисква специално внимание, защото корените на растенията са много нежни, предимно повърхностни, в резултат на което патладжанът бързо губи влагата. Когато горният слой е сух, тогава е  необходимо незабавно поливане. Но трябва да се вземе под внимание и факта, че излишъкът от влага ускорява развитието на гъбички и гниене на корените. Не понася дъждуване.

– Когато растенията са окончателно формирани, почвата трябва да се разрохква, за да се насища с кислород, като по този начин се ускорява развитието.

Патладжанът се нуждае от колтучене и формиране на растенията. Това е залог за богат добив.

– Трябва да се обръща внимание на пожълтелите, деформирани и повехнали листа. Желателно е незабавно да се отстраняват, за да не губят растенията сили да ги възстановяват.

 – Когато плодовете са съзрели и са готови за бране, в никакъв случай не трябва да се отчупват. Използването на ножица или нож е задължително, защото при отчупването се нараняват и травмират растенията и вероятността да попаднат вируси и насекоми, особено листни въшки, е много вероятна.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват
15153

Последни материали
Виж
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Правителството прие и постановление за промяна на бюджета на агроведомството
Одобрено е създаването на обща компания за земеделски инвестиции със Саудитска Арабия
Откриха изложенията АГРА, ФУДТЕХ и Винария
Пловдив отново става столица на агробизнеса, виното и храните
Вместо през април според индикативния график
Средствата по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да бъдат преведени още през март
Пристигналите в столицата 100 трактора за малко да блокират транспорта
Словашките фермери протестираха срещу политиката на ресорното министерство
Свързани материали
Виж
Сега се засяват семената за ранно полско производство на патладжани
Не забравяйте да сложите и патладжан в оранжерията
Много цвят малко плод
Проблеми със завързите на оранжерийните патладжани
Мариновани патладжани
Вкусна гозба от патладжани
Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам