Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2018 г.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

Практика
Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

sinor

Отглеждането на патладжан не е толкова трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Това е във възможностите и на начинаещи градинари. Независимо от факта, че в някои отношения патладжанът проявява капризи, то при спазването на определени правила, резултатът ще бъде задоволителен.

С какво е необходимо да се съобразяваме?

– Първото нещо, което трябва да се знае при разсаждането, е, че разсадът трябва да бъде на два месеца /плюс минус няколко дни /. Ако не се засади след седемдесет дни, реколтата намалява с около една четвърт.

Патладжанът има много нежни корени, вследствие на което те се травмират при пикиране и пресаждане и трудно оцеляват. Тези, които преживеят, забавят развитието си значително и намаляват добивите. Затова е препоръчително разсадът да се отглежда в отделни торфени секции.

Патладжанът предпочита късия ден и поради тази причина при отглеждането на разсад е желателно да се покрива за няколко часа /примерно след 18 часа вечерта/.

Съседството на домати и патладжан е недопустимо. Независимо, че са роднини – Solanaceae, доматите силно потискат развитието на деликатните си сини родственици. Като добавим и факта, че ги нападат едни и същи болести и вредители, особено фитофторозата, то не бива да се допуска близост между тях, както в градината, така и при отглеждането на разсад.

– Друго много важно правило е, че патладжанът се нуждае от подхранване по време на целия вегетативен период – добре балансирано подхранване с органични и неорганични торове. Превес имат органичните – добре прегорял оборски тор, компост, птичи тор, който се полива под корен, но е необходимо да се пазят листата. Последното се отнася не само за наторяването, но и за рутинното напояване. Азотните торове трябва да се поръсят между редовете.

Поливането изисква специално внимание, защото корените на растенията са много нежни, предимно повърхностни, в резултат на което патладжанът бързо губи влагата. Когато горният слой е сух, тогава е  необходимо незабавно поливане. Но трябва да се вземе под внимание и факта, че излишъкът от влага ускорява развитието на гъбички и гниене на корените. Не понася дъждуване.

– Когато растенията са окончателно формирани, почвата трябва да се разрохква, за да се насища с кислород, като по този начин се ускорява развитието.

Патладжанът се нуждае от колтучене и формиране на растенията. Това е залог за богат добив.

– Трябва да се обръща внимание на пожълтелите, деформирани и повехнали листа. Желателно е незабавно да се отстраняват, за да не губят растенията сили да ги възстановяват.

 – Когато плодовете са съзрели и са готови за бране, в никакъв случай не трябва да се отчупват. Използването на ножица или нож е задължително, защото при отчупването се нараняват и травмират растенията и вероятността да попаднат вируси и насекоми, особено листни въшки, е много вероятна.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват
13894

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Свързани материали
Виж
Мариновани патладжани
Вкусна гозба от патладжани
Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
Гювеч с тиквички и патладжани
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
Рецепта
Агнешка мусака
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам