Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.06.2018 г.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

Практика
Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват

sinor

Отглеждането на патладжан не е толкова трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Това е във възможностите и на начинаещи градинари. Независимо от факта, че в някои отношения патладжанът проявява капризи, то при спазването на определени правила, резултатът ще бъде задоволителен.

С какво е необходимо да се съобразяваме?

– Първото нещо, което трябва да се знае при разсаждането, е, че разсадът трябва да бъде на два месеца /плюс минус няколко дни /. Ако не се засади след седемдесет дни, реколтата намалява с около една четвърт.

Патладжанът има много нежни корени, вследствие на което те се травмират при пикиране и пресаждане и трудно оцеляват. Тези, които преживеят, забавят развитието си значително и намаляват добивите. Затова е препоръчително разсадът да се отглежда в отделни торфени секции.

Патладжанът предпочита късия ден и поради тази причина при отглеждането на разсад е желателно да се покрива за няколко часа /примерно след 18 часа вечерта/.

Съседството на домати и патладжан е недопустимо. Независимо, че са роднини – Solanaceae, доматите силно потискат развитието на деликатните си сини родственици. Като добавим и факта, че ги нападат едни и същи болести и вредители, особено фитофторозата, то не бива да се допуска близост между тях, както в градината, така и при отглеждането на разсад.

– Друго много важно правило е, че патладжанът се нуждае от подхранване по време на целия вегетативен период – добре балансирано подхранване с органични и неорганични торове. Превес имат органичните – добре прегорял оборски тор, компост, птичи тор, който се полива под корен, но е необходимо да се пазят листата. Последното се отнася не само за наторяването, но и за рутинното напояване. Азотните торове трябва да се поръсят между редовете.

Поливането изисква специално внимание, защото корените на растенията са много нежни, предимно повърхностни, в резултат на което патладжанът бързо губи влагата. Когато горният слой е сух, тогава е  необходимо незабавно поливане. Но трябва да се вземе под внимание и факта, че излишъкът от влага ускорява развитието на гъбички и гниене на корените. Не понася дъждуване.

– Когато растенията са окончателно формирани, почвата трябва да се разрохква, за да се насища с кислород, като по този начин се ускорява развитието.

Патладжанът се нуждае от колтучене и формиране на растенията. Това е залог за богат добив.

– Трябва да се обръща внимание на пожълтелите, деформирани и повехнали листа. Желателно е незабавно да се отстраняват, за да не губят растенията сили да ги възстановяват.

 – Когато плодовете са съзрели и са готови за бране, в никакъв случай не трябва да се отчупват. Използването на ножица или нож е задължително, защото при отчупването се нараняват и травмират растенията и вероятността да попаднат вируси и насекоми, особено листни въшки, е много вероятна.

Плодовете на патладжана задължително се режат, не се откъсват
25473
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини