Начало » Новини » Страната
23.06.2018 г.

Разяснения за рибарите за кандидастване по новите процедури за безвъзмездна финансова помощ

Има четири действащи програми
Разяснения за рибарите за кандидастване по новите процедури за безвъзмездна финансова помощ

Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 ще проведе мероприятие за популяризиране на възможностите за финансиране по новооткрити процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от пресцентъра на ИАРА. Целта на мероприятието е да се предостави ясна и подробна информация на потенциалните кандидати на възможностите за кандидатстване по отворените към момента мерки по програмата, а именно:

Мярка 1.1 „Диверсификация и нови форми на доход“

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, развиващи дейност в сектор Рибарство, регистрирани по Търговския закон, които притежават валидно разрешително за стопански риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА); притежават удостоверение за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми в предвидените от закона случаи; са собственици на риболовни кораби, регистрирани в Регистъра на риболовните кораби на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), който е част от Регистъра на риболовните кораби на Съюза, и които притежават регистрация на кораба от Изпълнителна агенция „Морска администрация. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за проекти е 3 519 919.89 лв. Финансовата помощ е в размер до 50 на сто от общите допустими разходи за дейности и не може да надвишава максимална сума от 146 687.00 лв. за всеки бенефициент. Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 3 000.00 лв. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 146 687.00 лв.

Мярка 1.7 „Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов“

По мярката  могат да кандидатстват рибари от Черно море и р. Дунав. Те ще имат възможност да се оборудват със специализирана техника, пряко свързана с преработката или добавянето на стойност към собствения им улов. Сред допустимите дейности са закупуване на машини за сортиране на борда на кораба, контейнери за съхранение на жива риба, ледогенератори, специализирани транспортни средства за превоз на риба и изграждане на пунктове за първа продажба на собствен улов. Новост в този прием е, че освен фирми, могат да кандидатстват и физически лица. Максималният размер на субсидията за един проект е 200 хил. лв., а бюджетът на приема е 6.2 млн. лв.

Мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурата“, сектор „Малки проекти“

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които отговарят на следните изисквания: да са регистрирани като производители на риба и други водни организми по реда на чл. 25 от ЗРА, да са регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), да отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия, да са със състав, по-малък от 750 души, или с оборот под 200 млн. евро, ако сапредприятия, които не попадат в дефиницията за микро, малко или средно предприятие.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за проекти е 1 000 000 лв. Финансовата помощ по реда на тази мярка е в размер до 50 на сто от общите допустими разходи за дейности.  Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 3 000 лв., а максималният е 48 895 лв. Максимален интензитет на помощта за дейности за МСП е 50%, а максимален интензитет на помощта за дейности за предприятия, непопадащи в определението за МСП е 30%.

Мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури

Мярката е насочена към нови производители на аквакултури. С 16.6 млн. лв. от ПМДР 2014-2020 ще бъдат подкрепени инициативи за създаване на аквакултурни стопанства от нови производители на аквакултури, които за пръв път създават микро или малко предприятие в сектора. Сред допустимите дейности са закупуване на нови машини и оборудване, специализирана складова и транспортна техника, инвестиции във възобновяеми енергийни източници, изграждане на обекти за продажба на дребно на собствено произведена продукция и производство на зарибителен материал. Важно изискване е кандидатите по мярката да притежават професионални умения и компетентности в областта на аквакултурите.

Мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“

Допустими кандидати по мярката са еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 11 119 499.82 лв., като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ  за  един  проект не трябва да бъде  по-малък  от 20 000 лв., а максималният  не  трябва да  надвишава  1 000 000 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер до 50 на сто от размера на одобрените и реално  извършени инвестиционни  разходи. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за подпомагане на инвестиции в преработването на продукти от риболов и аквакултури, когато тези инвестиции са свързани с дейности, които допринасят за реализирането на икономии на енергия или намаляване на въздействието върху околната среда, включително третирането на отпадъци; подобряват безопасността, хигиената, здравето и условията на труд; са свързани с преработването на странични продукти, които се получават в резултат на основни дейности от преработването; са свързани с преработването на продукти на биологичните аквакултури, както и водят до нови или подобрени продукти, нови или подобрени процеси или нови или подобрени управленски и организационни системи.

Срещата с рибарите е на 27 юни (сряда) от 10:00 ч. в сградата на община Варна.

Разяснения за рибарите за кандидастване по новите процедури за безвъзмездна финансова помощ
11727
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ИАРА конфискува 2500 метра хрилни мрежи, 700 кг риба и лодка
БГ фиш
Квотите за калкан са разпределени между притежатели на 26 кораба
Незаконно е
ИАРА иземва въдици в работно положение, оставени без надзор
Уловените около 40 килограма платика и сребриста каракуда са върнати във водата
Извадиха 500 метра бракониерски мрежи от сливенски язовир
Финансирането е по рибарската програма
Проекти за 1 760 767 лева ще подпомогнат контрола на агенцията по рибарство
ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини