Сериозно внимание заслужават всички наши сортове, защото повечето от тях (с изключение на най-новите сортове) са се утвърдили през годините. Доказали са се със стабилните си добиви в дълъг период от време. В питомниците на института има по хиляда и повече линии, които са използвани от селекционерите за създаване на сортовете. С тези думи доц. Златина Ур, селекционер в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков” в Садово започна представянето на сортовете житни и протеинови култури в проведения вчера Ден на фермера, предаде Агропловдив.
Гости на събитието бяха не само български земеделци и учени, но и група от десетина турски фермери, които от началото до края на представянето на сортовете пшеници, тритикале, ръж, овес и грах, следваха презентаторите и правеха снимки.
Ако земеделците търсят сортове с високи добиви, бих препоръчала Николай, Никибо, Гизда и Гинра. Те дават към 600-700 кг/дка. Тези сортове се държат добре и ако се отглеждат за биологично зърнопроизводство уточни селекционерът.
За биологичното земеделие изискванията са сортовете са по-различни. Те трябва да имат по-бърз етап на развитие, за да могат да подтиснат плевелите. Затова препоръката на Ур е към сортовете Николай, Боряна, Гинра, Фермер и Гизда. Институтът вече две години ги изследва при условията на биологичното производство и засега резултатите от тези сортове са добри. През 2015 г. научният център в Садово сертифицира 15 дка земя за опитите си за биоземеделие, а по-късно увеличи площите до 30 декара. Златина Ур посочи, че ЕК е поставила цел до 2020 г. биологично отглежданите пшеници да достигнат до 20% от всички посеви с тази култура. Това очевидно се знае от българските зърнопроизводители, тъй като площите с биологични пшеници непрекъснато растат. В същото време обаче в смета почти липсват сортове за биопроизводство и затова в института в Садово са започнали изпитване на последните си конвенционални пшеници, за да установят как те се справят в чисти откъм пестициди и торове условия.
Ако фермерът търси сорт пшеница с добри хлебопекарни качества, може да избере четирите от група А „Победа” и мутантите „Фермер” „Гинра” и „Гизда”