Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.05.2018 г.

Ефективен контрол срещу неприятелите по черешата и вишната

Практика
Ефективен контрол срещу неприятелите по черешата и вишната

sinor

Черешата и вишната са широко разпространени овощни култури, които са напълно приспособени към нашия климат. Издържат на засушавания и ниски температури. Но както повечето овощни дръвчета, особено при валежна пролет като тази, те са обект и на редица неприятели.

Кои са насекомите и другите вредители, които основно нападат тези костилкови дръвчета и как да се води ефективна борба. За целта е важно те да се познават, така че да успеете да предотвратите появата им.

Глоговата листозавивачка е вид пеперуда, чиито гъсеници нанасят  поражения по плодните пъпки и листата. Тя дава едно поколение годишно. Яйцата са разположени на купчинки и зимуват върху стъблото и клоните на растенията.

Черната черешова листна въшка  има блестящо черно оцветяване и ясно изразена конусовидна опашчица. Храната и е сокът на младите издънки, където създава цели колонии.  Бързо покрива листната маса и  изсушава част от нея. Растежът на черешите значително намалява, а поради увредените лезии на дървото могат да се развият гъбични заболявания. Тя няма задължителна миграция. Основни гостоприемници са черешата и вишната, но междинни могат да бъдат великденчето и лепката.

Вишневият /черешов/ хоботник е бръмбар с дължина около 5 мм. Има вишнев цвят със златист или зеленикав нюанс. Той има едно или двегодишно развитие, като зимува в земята. С повишаване на температурите се настанява в короната на дърветата, като се храни с пъпките, цветовете и листата им. След узряването на плодовете започва да се храни с тях, като пътьом отлага ларвите си.

Малката зимна педомерка е пеперуда, чиито женски имат зачатъци на криле със сив до светлозелен цвят, а мъжките индивиди имат добре развити крила – предните са жълто-кафяви, а задните сиво-кафяви. Гъсеницата е тревистозелена, на гърба с една по-тъмна, а странично с няколко по-светлозелени линии. Има няколко поколения годишно и зимува като яйца по клоните. Тя се храни с пъпките, като препятства нормалното развитие на короната.

Черешовата муха е дребно насекомо с черно блестящо тяло и жълта глава. Тя снася личинките в плодовете, като ги прави негодни за консумация. Ларвите са жълтеникаво-бели, без глава, само с устни и без крака. Има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина около 10 см.

Методи за борба с неприятелите

За борба с вредителите се прилагат стандартни и несложни методи, като по-голямата част се отнасят до профилактиката. Съществува и  препоръчителен набор от действия, които ще позволят отстраняването на неприятелите, които вече са се настанили в черешите и вишните.

Борбата с вишневият хоботник може да се води като периодично се разтръскват дърветата /не е приложимо за възрастните такива/ до образуването на плодовите завръзи. Тук на помощ могат да дойдат ловните пояси. За по-голяма надеждност се препоръчва трикратна допълнителна обработка с фунгициди: до появата на листата, след прецъфтяване и след опадане на листата.

За борбата с листните въшки могат да се използват инсектициди, но до началото на формиране на завръзите. В качеството на профилактична мярка се препоръчва намаляване на мравките, кото се явяват основни преносители. Почистването на стволовете също може да се превърне в допълнителен ефективен инструмент за борба с листните въшки.

Независимо колко добри са съвременните средства за борба с неприятелите, сред приоритетните мерки трябва да бъде превенцията.

Водещите специалисти препоръчват пролетно третиране с медни препарати или бордолезов разтвор. Освен това е необходимо да се обработват не само дърветата, но и почвата под тях.

Ефективен контрол срещу неприятелите по черешата и вишната
27991
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
От 23 до 25 юни
Посетете празника на черешата в Кюстендил!
Читалищата от региона обраха наградите в състезанията
Победителката в надпреварата за едра череша в Кюстендил е с диаметър 36 милиметра
Възстановяване на овощните дървета
Растителнозащитни мероприятия
Борба с неприятели по череша и вишна
Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
Заради коронавируса
В последния момент забраниха празника на черешата в Кюстендил
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини