Начало » Пазари » Животинска продукция
19.05.2018 г.

Цените на яйцата паднаха със стотинка

Седмична ценова справка
Цените на яйцата паднаха със стотинка

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,16 лв./бр. (Варна и Добрич) до 0,26 лв./бр. (Русе). Седмични колебания на стойностите се регистрират в шест от областите, като при всичките е налице понижение в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,03 лв./бр., най-сериозно в Ямбол се констатира в седмичана ценова справка на експерти на МЗХГ. Това води до намаление на средната цена на продукта за страната с 0,01 лв./бр., до 0,20 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 0,26 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,32 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В сравнение с предходната седмица, в петнадесет от областите на страната се отчитат разнопосочни ценови изменения в границите от -0,04 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до +0,03 лв./бр. (Силистра).

Предлагането на яйца – размер L в ГТВ е в ценовите граници от 0,25 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,32 лв./бр. (Русе). В девет области се наблюдава намаление на стойностите на седмична база, достигащо до 0,04 лв./бр. във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, докато само в Разград, Русе и Силистра е налице увеличение, с по 0,01 лв./бр. Така, средната стойност за страната се понижава с 0,01 лв./бр., до 0,29 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,19 лв./бр. (Добрич, Разград и Русе) до 0,26 лв./бр. (Кърджали). В девет области се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 0,01 лв./бр. (Варна и Пазарджик) и 0,04 лв./бр. (Ловеч), а само в София и Сливен - поскъпване, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. Това не се отразява на средната цена за страната в тези обекти и тя остава 0,23 лв./бр.  

Цените на яйца – размер L в ДТО се движат от 0,21 лв./бр. (Разград и Русе) до 0,30 лв./бр. (Стара Загора). Седмични изменения на стойностите се регистрират в тринадесет от областите, като при всичките е налице понижение в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,03 лв./бр., най-чувствително във Велико Търново, Габрово и Ловеч. В резултат, средната цена за страната намалява с 0,02 лв./бр., до 0,25 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,03 лв./бр. и 0,04 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Разликата в тази посока достига до 0,11 лв./бр. и за двата размера – за размер M в Бургас, Сливен и Ямбол, а за размер L - в Русе. Изключение е област Кърджали, където цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. под тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Ямбол – 0,14 лв./бр., а за по-малките магазини - във Враца - 0,08 лв./бр. В Пловдив и Шумен яйцата се предлагат на едро на цени, с 0,02 лв./бр. над тези на дребно в ГТВ. В пет от областите на страната яйцата - размер М се търгуват в ДТО с между 0,02 лв./бр. (Пловдив) и 0,07 лв./бр. (Русе) по-евтино отколкото на едро.

Цените на яйцата паднаха със стотинка
39590
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини