Информациите, свързани с качество на храните, заливат непрекъснато всички медии с верни и неверни твърдения, недоказани обвинения към производителите, а понякога и с откровени хули. По този повод на 29 май в София ще се проведе кръгла маса, организирана от Съюза по хранителна промишленост. Темата на форума ще бъде „ХРАНИТЕ – ВКУС, КАЧЕСТВО ИЛИ МОДА“. Мястото и часът на събитието Домът на науката и техниката на ул. „Г. С Раковски“ 108, зала 3 етаж втори от 10 часа.
Целта на кръглата маса е да бъдат обсъдени:
Новите европейски практики за контрол на качеството на храните;
Връзката между производителите и потребителите на храни;
Взаимодействието с контролните органи;
Ролята на държавните институции в борбата с фалшификациите и измамите;
Двойните стандарти и т. н.
За участие в кръглата маса ще бъдат поканени депутати, експерти от министерства и държавни ведомства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на големи фирми, потребителски и работодателски организации, представители на медиите.
Първият панел е посветен на спецификите на новата регулаторна рамка на ЕС в сферата на контрола на храните и мястото на държавните органи в нея. По темата ще чуем гледните точки на:
Десислава Танева – Председател на Комисия по земеделие, храни и гори на Парламента
Адвокат Елена Тодорова – специалист Европейско законодателство по храните, Шонхер
Димитър Маргаритов – Председател на Комисия за защита на потребителите
МЗХГ – Дирекция „Политики по агрохранителната верига”
Цанка Миланова - Изпълнителен директор на Българска хранителна банка
Обобщения по темата ще направи Изп. директор на АПБНБ – инж. Жана Величкова
Вторият панел ще разглежда качеството – отговорност към потребителя или начин за увеличаване на продажбите. Продуктови стандарти – гарант за качеството на храните и напитките
За дискусия по темата са поканени:
Мая Манолова – Омбудсман на РБ - за двойните стандарти
Д-р Диляна Попова - Асоциация на месопреработвателите в България - Защитени географски наименования и храни с традиционно специфичен характер
МЗХГ - БДС и проблеми с българското кисело мляко
Проф.д-р Веселка Дулева – Национален консултант по хранене и диететика към НЦОЗА
Използване на доброволни схеми за етикетиране на храните с цел повишаване информираността на потребителите
Д-р Светлана Боянова - Институт за агростратегии и иновации. Дигиталното земеделие – а това какво е ?
Д-р проф. Йордан Гогов- Фалшификация и измамни практики в областта на храните и търговията с тях
Въпроси, отговори и дискусия ще се водят от г-жа Марияна Кукушева.