Начало » Новини » Света
25.04.2018 г.

ЕП призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади фермери

Планинско земеделие
ЕП призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади фермери

Европейският парламент призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади производители, използвайки пълния набор от инструменти. Това става ясно от гласувания и приет на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Доклад относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г.

„Броят и съотношението на младите фермери намалява през последното десетилетие. За това смяната на поколенията трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), като трябва да има и национални стратегии, отразяващи нуждите на отделните държави в подкрепа на младите земеделски производители“, се казва още в доклада.

Евродепутатите приеха и включиха в доклада и поправки на българския представител от Групата на социалистиите и демократите Момчил Неков,  с които той настоява за по-специален подход към младите земеделски производители в регионите с ограничение - най-вече планинските региони.

„Земята стана обект на търговски спекулации, а не средство за създаване и поддържане на поминък. Достъпът до земя е един от основните предизвикателства за младите, спекулативните цени на земята създават сериозен риск за млади фермери и такива, които искат тепърва да се занимават със земеделие. За това с механизмите на ЕС трябва да стимулираме и да помогнем на младите земеделски производители“, коментира Момчил Неков.

Евродепутатите приеха исканията на Неков в доклада да се включи, че демографското състояние в някои региони на ЕС е твърде непропорционално, защото там живеят малко на брой или не живеят никакви млади хора. Както и, че голяма част от планинските региони са изправени пред особени трудности поради по-ниските равнища на инвестиции, специфичните условия и трудния релеф, които обезсърчават потенциалните млади фермери да остават или да започнат стопанска дейност в тези региони и за това трябва да им се помогне.

В доклада бе включено и още едно предложение на Неков, а именно: „държавите членки може да прилагат допълнителни инструменти посредством двата стълба на ОСП, и насърчава държавите членки, изправени пред специфични географски предизвикателства, като например планински или в някои случаи необлагоделствани региони, да разгледат възможността за въвеждане на коефициент на умножение (например 2), който да взема под внимание броя на реколтите на година или видовете култури, които могат да бъдат отглеждани там, при предоставянето на подкрепа на младите земеделски стопани, които искат да осъществят дейност в тези региони, с цел да бъдат стимулирани дейностите в тези региони в опит за преодоляване на съществуващите в тях демографски предизвикателства“.

Дава се възможност да се прилагати нововъведенията, приети в Омнибус за увеличаване на максималното ниво на национално финансиране над 2% като задължително плащане по първи стълб.

С приетия доклад евродепутатите призовават за повече обучения и възможност за международна мобилност на млади земеделци, като окуражават и създаването на схема подобна на „Еразъм“ за професионално обучение.

Докладът относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г.беше приет от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП с мнозинство (33 – за, 2 против и 3 въздържали се).

ЕП призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади фермери
25605
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини