Начало » Пазари » Животинска продукция
22.04.2018 г.

Цените на яйцата в малките магазини бележат ръст

Цените на яйцата в малките магазини бележат ръст

През периодa 11 – 18 април 2018 г. средните цени на яйца за страната на едро и на дребно в големите супермаркети остават без промяна спрямо предходната седмица, докато при тези на дребно в по-малките магазини се отчита леко понижение. Това се казва в анализ на експерти на МЗХГ.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се запазва на ниво от 0,23 лв./бр. По области, стойностите се движат в интервала от 0,18 лв./бр. (Варна) до 0,26 лв./бр. (Русе). В пет области се отчита седмично намаление на цените в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,03 лв./бр., най-чувствително в Силистра, докато във Велико Търново и Смолян е налице повишение с по 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в големите търговски вериги (ГТВ) остават съответно 0,28 лв./бр. и 0,32 лв./бр.

Цените на яйца – размер М в големите търговски вериги варират от 0,23 лв./бр. (Шумен) до 0,30 лв./бр. (Кърджали, Разград, Силистра, Стара Загора и Търговище). В единадесет области са налице разнопосочни колебания на седмична база, в границите от -0,03 лв./бр. (Шумен) до +0,02 лв./бр. (Добрич).

Предлагането на яйца – размер L в ГТВ е на цени от 0,29 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,34 лв./бр. (Разград и Русе). В сравнение с предходната седмица, продуктът поскъпва в София (с 0,01 лв./бр.), Благоевград и Кюстендил (с по 0,03 лв./бр.), а поевтинява - във Варна и Добрич (с по 0,01 лв./бр.).

Цените на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 0,23 лв./бр. (Разград) до 0,29 лв./бр. (София). В девет от областите на страната, стойностите се понижават в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. на седмична база, най-съществено в Хасково, докато единствено в София е налице повишение - с 0,01 лв./бр. В резултат, средната стойност за страната намалява с 0,01 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

По области, яйцата – размер L се търгуват в по-малките магазини на цени от 0,25 лв./бр. (Разград) до 0,34 лв./бр. (Стара Загора). Седмични изменения на стойностите се регистрират в седем от областите, като при всичките е налице намаление, достигащо до 0,02 лв./бр. във Варна, Пловдив и Шумен. Това води до понижение на средната стойност за страната с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – с 0,02 лв./бр. при размер М и с 0,04 лв./бр. при размер L. Най-голяма разлика в тази посока се отчита в Разград - 0,07 лв./бр. за размер М и 0,09 лв./бр. за размер L. В пет области цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са от 0,01 лв./бр. до 0,02 лв./бр. под тези в ДТО. Подобна е ситуацията и при размер L в Стара Загора, където яйцата се предлагат в ГТВ с 0,01 лв./бр. по-евтино отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,05 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице във Варна и Ловеч – 0,10 лв./бр. за големите супермаркети и 0,09 лв./бр. за по-малките магазини. В Шумен цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,02 лв./бр. под тези на едро в съответната област. В Русе цените на дребно на яйца - размер М в ДТО са с 0,02 лв./бр. по-ниски от тези на едро.

Цените на яйцата в малките магазини бележат ръст
32855
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини