Индексът на цените на храните в света, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана и отразяващ разликите в цените на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, се повиши с 1,1% през март спрямо февруари, достигайки 172,8 пункта, съобщиха от агенцията към ООН. Спрямо същия месец на 2017 г. храните са поскъпнали с 0,7%. Понижаването на цените на захарта и повечето растителни масла бе компенсирано с излишък от поскъпването на царевицата, пшеницата и голяма част от млечните продукти.
Подиндексът за цените на зърнените култури продължи да се повишава и през март – този път с 2,7% спрямо февруари и с 12,1% в сравнение с март миналата година. Пшеницата поскъпна заради опасенията от влошаване на метеорологичните условия, включително продължителната суша в САЩ и студеното и влажно време в някои части на Европа. Цената на царевицата се повиши заради стабилното търсене в световен мащаб и влошаването на прогнозите за реколтата в Аржентина.
Растителните масла отчетоха незначително понижаване на цените заради поевтиняването на олиото, соевото и рапичното масло, докато цените на палмовото масло се стабилизираха благодарение на плановете на Европейския съюз да поднови вноса на биодизел, произвеждан на базата на суровината от Индонезия.
При млечните продукти подиндексът се повиши с 3,3% спрямо февруари, след като търсенето в световен мащаб подкрепи ръста на цените на маслото, сирената и пълномасленото сухо мляко.
Подиндексът за месните продукти остана на практика без промяна, след като цените на говеждото се понижиха, а тези на овчето и свинското отчетоха повишение на фона на силното търсене за внос, особено от Китай.
При захарта тенденцията за поевтиняване се запазва, като цените са се понижили с 3,4% спрямо февруари и с 27,5% спрямо март 2017 г. под въздействието на изобилното предлагане на продукта.