Начало » Новини » Страната
16.03.2018 г.

Земеделският бранш е категорично против включването му в закона за горивата

Обща декларация
Земеделският бранш е категорично против включването му в закона за горивата

sinor

След няколкочасово заседание на 15 март представителите на 29 браншови организации от земеделието и хранителната индустрия настояха категорично фермерите да бъдат изключени от обхвата на новия Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефта и продуктите от нефтен произход, който се гледа в парламента. Само да припомним, че проектът беше внесен в Народното събрание на 7 март и цели справяне със сивия сектор в търговията с горива.

Странното е, че редица клаузи в този закон засягат пряко земеделските производители, въпреки че те не са търговци, а потребители на горива и едва ли могат да се причислят към нелегалните търговци. За да защитят своите интереси, целият бранш се обедини и излезе с обща декларация, подписана от 29-те организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация на земеделските производители в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Обединените български животновъди,  Асоциацията на свиневъдите в България, Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, Националната асоциация на младите фермери в България, Добруджанския овощарски съюз, Съюза на Дунавските овощари, Сдружението за биологично пчеларство, Българската Асоциация биопродукти, Националната БиоАсоциация, Българската асоциация на малинопроизводителите, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Националния съюз на земеделските кооперации в България, Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 г., Съюза на оризопроизводителите в България, Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, Националната асоциация на картофопроизводителите, Българската асоциация на фермерите, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Съюза на българските мелничари, Съюз ана производителите на комбинирани фуражи в България, Федерацията на независимите синдикати от земеделиетои  Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Ето и мотивите за искането:

1)      Проектозаконът е в противоречие с останалата част от законодателството и нормативната уредба, специално уреждаща режима на регистриране и отчитане на потребяваните от земеделските производители горива.

Земеделските производители са крайни потребители на течни горива и за целите на селскостопанското си производство извършват зареждане на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника за собствени нужди, както недвусмислено е посочено в чл. 118, ал. 8 от ЗДДС. Действащите ред и процедури за регистриране и отчитане на тези зареждания са регламентирани в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Запознавайки се с мотивите към законопроекта, разбираме, че този дял от нормативната база е известен на вносителите: „…С цел да не бъдат затруднявани земеделските производители, опериращи по друг ред, е предвидено специално изключение, свързано с техния статут и дейност.“. В разпоредбите на проектозакона обаче такова изключение не е предвидено, напротив земеделските производители са посочени като част от лицата, подлежащи на регистрация.

2)      Движението на извънгабаритната селскостопанска техника би създало хаос в трафика по републиканската пътна мрежа, вследствие на действащите ограничения в Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства.

3)      Земеделските производители не осъществяват икономическа дейност и/или търговия, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Съгласно чл. 2, т. 1 от Търговския закон „физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност“ не са търговци. Земеделските производители и земеделските кооперации подлежат на регистрация по други действащи специализирани закони.

4)      Не е логично при вече платени от страна на земеделските производители данъци и акцизи върху полученото гориво да бъдат налагани допълнителни изисквания и обезпечения.

5)      Законопроектът създава непосилна финансова и административна тежест за земеделците.

6)      Законопроектът вменява практически неприложими за спецификата на българското земеделие изисквания в инфраструктурно отношение.

С оглед ескалиращото напрежение в земеделския сектор настояваме извършваното от земеделските производители зареждане и съхраняване на горива за собствени нужди да бъде изключено от разпоредбите на законопроекта.

Припомняме, че през 2015 г. нормативни промени от подобен характер предизвикаха земеделския сектор да проведе протестна демонстрационна акция.

Земеделският бранш е категорично против включването му в закона за горивата
37522
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Министерство на земеделието и храните
От 28 август се подават заявления за помощта за газьола
След рязкото поскъпване на захарта в търговията на дребно в Германия
Франция осигури горива от стратегическите запаси за производителите на захар
Търговците се оправдават с повишаването на цените на горивата
Дървата за огрев в Хасково поскъпнаха двойно за година
Интервю с младия фермер от габровското село Съботковци
Петър Петров: При подобна криза малките ферми се нуждаят от помощ за фуражи и горива
Срещи с бранша
Агроведомството ще преговаря с финансите за данъчна ваканция за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини