Начало » Пазари » Животинска продукция
11.03.2018 г.

Разнопосочни изменения в цените на яйцата в страната

Ценова справка
Разнопосочни изменения в цените на яйцата в страната

През периода 28 февруари – 7 март 2018 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната са около или малко под нивата от предходната седмица. Яйцата – размер М се предлагат на едро на цени от 0,17 лв./бр. (Благоевград) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Монтана, Пловдив, Хасково и Шумен). В девет области се наблюдава седмично понижение на стойностите, достигащо до 0,10 лв./бр. в Благоевград, докато в Смолян и Варна е налице повишение, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. В резултат, средната цена за страната намалява с 0,01 лв./бр., до 0,22 лв./бр.

В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,24 лв./бр. (Добрич) до 0,32 лв./бр. (Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол). В четиринадесет области се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените в границите от -0,01 лв./бр. до +0,02 лв./бр., които се компенсират и средната стойност за страната остава непроменена – 0,29 лв./бр.

По области, цените на яйцата – размер L в ГТВ варират от 0,29 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,34 лв./бр. (Хасково). В десет области продуктът поевтинява спрямо предходната седмица с между 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. (най-съществено в Търговище), докато в други три – поскъпва, в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр. (Варна). Средно за страната, цената на яйца – размер L в ГТВ е 0,31 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-ниска на седмична база.

 

В другите търговски обекти (ДТО), цените на яйцата – размер М варират от 0,21 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,29 лв./бр. (Перник, София и Стара Загора). В сравнение с предходната седмица, в седем области се наблюдава понижение на цените, достигащо до 0,04 лв./бр. във Велико Търново, Ловеч и Плевен, а във Варна и Шумен – повишение с по 0,01 лв./бр. Така, средната за страната цена на яйца – размер М в ДТО намалява с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,25 лв./бр.  

Яйцата – размер L се търгуват в по-малките магазини на цени от 0,22 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,32 лв./бр. (Стара Загора). В седем области се наблюдава разнопосочна промяна на цените спрямо предходната седмица, в границите от -0,03 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до +0,03 лв./бр. (Варна), което не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,27 лв./бр.  

През наблюдавания период цените на дребно на яйца в големите супермаркети са средно с 0,04 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти и при двата размера. Най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Разград – 0,08 лв./бр. за размер М и 0,09 лв./бр. за размер L. В две области се отчита разлика между двата типа цени в обратна посока, съответно за размер – М в Пазарджик – с 0,01 лв./бр., а за размер – L в Стара Загора – с 0,01 лв./бр. 

Разликата между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,07 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. И при двата типа наблюдавани търговски обекти най-голям марж е налице в Стара Загора – 0,13 лв./бр. за големите супермаркети и 0,11 лв./бр. за по-малките магазини. В Бургас, Монтана, Русе, Хасково и Шумен цените на дребно на яйца – размер М в ДТО (а в Шумен и в ГТВ) са с до 0,04 лв./бр. по-ниски от тези на едро за съответната област.

Разнопосочни изменения в цените на яйцата в страната
27578
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини