На заседанието си от 23 февруари Комитетът по политика по качеството на земеделските продукти към Европейската комисия е одобрил проекторегламент за регистрацията на чешкия деликатес „Пражка шунка“ като продукт с традиционно специфичен характер. Това съобщават от министерството на земеделието в писмо до председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов, с което информират българските компании за промяната, която пряко ще засегне немалка част от тях.
С регистрацията на пражката шунка като продукт на Чехия не се забранява неговото производство и в други държави членки на Европейския съюз, но се променя процедурата, като всяка фирма трябва да наеме сертифициращ орган, който до провери дали се спазва точната рецептура и да издаде съответното разрешително.
Обикновено това е свързано с големи разходи, затова и българските месопреработватели, които в номенклатурата си имат подобно наименование, следва да минат пълната процедура по вписването му в базата данни на производителите на продукта съгласно наредба 16 2007 г.
От асоциацията съветват преработвателите да потърсят подробности по бъдещото прилагане на продукта от експерти на министерството на земеделието, ако искат да го произвеждат с наименованието „Пражка шунка“ и в бъдеще.
Чехия е чакала цели осем години за одобрение на продукта, тъй като е имало редица оспорвания от страна на Словакия.