Начало » Новини » Страната
21.02.2018 г.

МЗХГ ще предоставя данни от кадастъра по електронен път и без договори с регистрираните геодезисти

Целта е облекчаване на административната тежест за бизнеса
МЗХГ ще предоставя данни от кадастъра по електронен път и без договори с регистрираните геодезисти

За да се облекчи административната тежест върху бизнеса, от тази година министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предлага промени в наредба 49 за поддържане на картата на възстановената собственост. Целта е регистрираните геодезистки фирми и лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра и картографията, да бъдат улеснени в работата си със земеделските служби, като подават необходимите документи по електронен път, се посочва в мотивите на наредбата.

Досега тези фирми получаваха данните от кадастралните карти само след сключен договор с агроведомството. С новите промени договорите отпадат и вместо тях фирмите и лицата ще подават единствено заявления, с които ще гарантират, че няма да разпространяват предоставените им цифрови данни от картата на възстановената собственост (КВС в ZEM формат) под каквато и да било форма, че няма да ги продават, дават под наем или на лизинг или файлов формат на други физически и/или юридически лица. „Ще ползвам материалите и данните само за реализиране на посочения в заявлението проект“, се посочва в наредбата.

В тази връзка ще отпадат изискуемите за сключването на досегашните договори документи, които служебно могат да се проверяват в публични регистри. С предложените изменения се създава възможност информацията да се предоставя по електронна поща, за да не се налага потребителя на услугата да посещава МЗХГ няколкократно, се посочва в мотивите към наредбата.

Само да припомним, че по закон правоспособното лице по геодезия, картография или кадастър задължително е със завършено висше образование по геодезия с образователно-квалификационна степен магистър-инженер или призната професионална квалификация по геодезия по реда на Закона за признаване на професионалните квалификации. Ако е гражданин на държава - членка на Европейския съюз, на друга държава - страна като освен български гражданин, той може да бъде и експерт от държава-членка на ЕС, от Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.

Задължително трябва да има най-малко двугодишен стаж в областта на кадастъра, съответно в областта на геодезията или картографията, да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, освен ако е реабилитиран.

Правоспособните фирми пък трябва да са регистрирани по реда на Търговския закон или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, като тази фирма трябва да е с предмет на дейност създаване на кадастър, съответно извършване на дейности по геодезия или картография, и в постоянния му специализиран състав има лице или лица, правоспособни да извършват дейности по геодезия, картография и кадастър.

Всички тези фирми трябва служебно да бъдат установени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър в случаите, в които физическото лице е български гражданин.

Какво включва заявлението, което тези фирми ще подават в агроминистерството, за да имат достъп до исканата цифрова информация. Трябва да имат уникален идентификационен номер на администратора на лични данни, в случаите, когато се иска предоставяне на лични данни, да попълнят декларация по образец за неразпространение на получените данни и да имат запомнящо устройство или оптичен носител.

Данните се предоставят записани на устройство или по електронна поща в срок до 5 работни дни от представяне на документ за платена такса, съгласно Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, приета с Постановление № 286 на Министерския съвет от 1997 г. (обн., ДВ, бр. 57 от 1997 г.), при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни.

МЗХГ ще предоставя данни от кадастъра по електронен път и без договори с регистрираните геодезисти
12623
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Изменение в ЗКИР, ЗКАИИП и ЗУТ
Отпадат държавните такси за документите от Агенцията по геодезия, картография и кадастър
Консултативен съвет - първо заседание
В края на септември се очакват спешни предложения за промени в поземленото законодателство
Позиции
Притежателите на земя искат ново законодателство, което да спре изчезването на имоти от кадастъра
Решения на Министерския съвет
Сроковете за справки от агенцията по кадастър се удължават с още три години
Решения на Министерския съвет
Близо 92 процента от територията на страната са обхванати от кадастъра
Нарушения
Уволниха всички регионални ръководители на държавния кадастър в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини