Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент ще обсъжда европейската стратегия за насърчаване на протеиновите култури. Докладът е включен в дневния ред на предстоящото заседание на комисията, което ще се проведе на 21 и 22 февруари в Брюксел. Целта на стратегията е да се намелят механизми за поощряване на производството на богати на протеин растения и бобови растения в рамките на европейския селскостопански сектор.
След другите теми са избор на нов 4-ти заместник-председател, приемане на анализ за актуалната ситуация и перспективите на овцевъдството и козевъдството в ЕС.
Интерес представлява и специалният доклад „Екологизирането – по-сложна схема за подпомагане на доходите, която все още не е екологично ефективна”, която ще бъде представена от Само Йереб, член на Европейската сметна палата.
Ще има и размяна на мнения с Гюнтер Йотингер, член на Комисията, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, по отношение на документа за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС и следващата многогодишна финансова рамка
Българският евродепутат Момчил Неков ще представи становището си по разликите в качеството на някои продукти на единния пазар. Темата с двойния стандарт по храните доби актуалност от миналата година, като се очаква европейските институтции да вземат отношение по нея.
Еврокомисията (ГД „Земеделие и развитие на селските райони“) ще представи и проект за делегиран регламент във връзка със заявленията за защита на наименованието за произход, географските означения и традиционните наименования в лозаро-винарския сектор, процедурата за представяне на възражения, ограниченията при използване, измененията на спецификациите на продукт, отмяната на защита, използването на символи, означения, абревиатури, етикетиране и представяне и за отмяна на Регламент (ЕО) № 607/2009 на Комисията
На втория ден ще бъде обсъждан европейският план за действие „Едно здраве“ срещу антимикробната резистентност (АМР). Краен срок за внасяне на измененията: 28 февруари 2018 г.
Ще има размяна на мнения и по темата бъдещето на храните и на селското стопанство.