През 2017 г. производството на месо в Германия е намаляло с 2%, или със 167 хил. тона, в сравнение с 2016 г. до 8,11 млн. тона, сочат данни на Федералното статистическо управление на страната, цитирани от електронното издание Meatinfo.
От местната организация на свиневъди ISN уточняват, че през 2017 г. броят на свинете, изпратени за клане, е намалял с 2,6% спрямо предходината година до 57,9 млн. глави. Значителен е спадът при закланите внесени от чужбина прасета – с 18%, или с 839 хил. глави, докато при отгледаните в германски ферми той е едва 1,3%, или 690 хил. глави. Това е довело до спад от около 127 600 тона в производството на свинско месо в страната до 5,45 млн. тона.
Изпратеният за клане едър добитък в страната е намалял с 3,1% спрямо 2016 г., или със 111 хил. глави, до 3,5 млн. глави. Особено забележим е спадът при кравите – със 7%, или с 93 хил. животни. По този начин спадът в производството на говеждо месо е достигнал 2,3%, или 26 хил. тона, до 1,12 млн. тона.
В най-малка степен е намаляло производството на птиче месо – с 0,8%, или 13 хил. тона, до 1,51 млн. тона. При пилешкото дори е отчетен ръст от 1,3%, или от 12 хил. тона, но в производството на патешко е регистриран спад от 12,7%, или с 5 хил. тона, а в производството на пуешко – с 3,7%, или с 18 хил. тона.