Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.02.2018 г.

Кога перата на отглеждания през зимата кромид започват да пожълтяват

Полезни съвети
Кога перата на отглеждания през зимата кромид започват да пожълтяват

При отглеждането на кромид лук за пера през зимата понякога краищата им започват да пожълтяват и да съхнат. Защо се случва това?

Причините могат да са няколко, но няма начин проблемът да идва от почвената смес, тъй като тя на практика не влияе на реколтата – всички хранителни вещества в перата идват от луковицата. Кромидът може дори да се отглежда във вода, в която липсват хранителни вещества изобщо. Не е рядкост отглеждането му в стърготини, пясък, слънчогледови люспи и други вещества, в които няма и помен от плодородие.

Пораженията от болести и вредители през зимния период също са слабо вероятно, тъй като насекомите са рядкост през зимата, као изобщо ги има, а заболяванията едва ли ще успеят да се развият за толкова кратък срок.

Съвсем друг е случят обаче, ако луковиците са били заразени още в полето. За профилактика срещу маната, която е сред най-разпространените заболявания по перата на кромида, преди засаждането семената трябва да се нагреят при температура 35-40 градуса по Целзий в продължение на 2-3 дни. Този тип обработка потиска инфекцията и изкарва луковиците от състоянието на покой, което води до бързото израстване на корените и перата.

Друга причина за пожълтяване на листата може да бъде измръзването. Кромидът е устойчив на студ, но краищата на перата са по-чувствителни към ниските температури. Особено забележимо става това при резки температурни колебания – ако през деня се е стоплило до 20 градуса, а през нощта се стигне до отрицателни температури, може да се стигне до измръзване, което при това ще се прояви след 5-6 дни.

Най-вероятно е обаче краищата на перата да пожълтеят при недостиг на влага в почвената смес и донякъде във въздуха. Обикновено кромидът се отглежда в ограничен слой почва с дебелина 5-10 сантиметра, а ако се ползват едни и същи съдове, част от почвата се състои от корени от предишната реколта, а максималното количестов вода в нея е ограничено. Повърхността на перата обаче е достатъчно голяма, за да може влагата да се изпарява сравнително бързо, а когато достигнат 30-40 сантиметра дължина, водата започва да не достига. Още по-валидно е това при относително ниската влажност на въздуха в оранжерията или в стаята, ако отглеждаме кромида в домашни условия.

В крайна сметка необходимостта от поливане се определя, като цялото растение се повдига заедно с почвата. Ако долната част на корените е суха, трябва да увеличим поливането. Мнозина градинари съзнателно не поливат растенията преди прибирането на реколтата, за да не станат прекалено воднисти, но пък ако водата в почвенат смес е малко, резултатът ще се види в изсъхналите краища на перата.

Кога перата на отглеждания през зимата кромид започват да пожълтяват
12057
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Основните клиенти от Близкия изток и югоизточна Азия изпищяха
Индия удължи забраната за износ на кромид за неопределено време
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
В опит да се възползва от недостига в региона и съответно високите цени
Турция изглежда е отменила забраната за износ на кромид
Липсват достатъчни количества и заради износ към България
В Сърбия кромидът изтръгва сълзите от очите още с цената на пазара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини