Начало » Пазари » Животинска продукция
03.02.2018 г.

Цени на агне за клане и агнешко в страната

Цени по области
Цени на агне за клане и агнешко в страната

По области, цените на едро на цяло агне се задържат в диапазона от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 13,75 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Стара Загора), се посочва в последната ценова справка на експерти на МЗХГ. Ценово изменение на седмична база се регистрира само в София - понижение с 1,3%, което води до незначително намаление на средната цена на едро на продукта за страната с 0,1%, до 13,10 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава на най-ниска цена в Бургас (11,40 лв./кг), а на най-висока в София (15,00 лв./кг). Единствено в област Благоевград се наблюдава отклонение на цената спрямо предходния седмичен период, като продуктът поскъпва с 5,5%. В резултат, средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната се покачва с 0,4% на седмична база, до 13,28 лв./кг.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут е на цени от 13,25 лв./кг (Пазарджик и Смолян) до 15,08 лв./кг (София). Седмична промяна на стойностите се регистрира само в София - понижение с 0,5%, което не се отразява на средната цена на едро на продукта и тя остава 14,18 лв./кг.

По области, предлагането на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги е в широкия ценови интервал от 12,99 лв./кг в Пловдив до 15,99 лв./кг (Шумен), като не са отчетени седмични колебания на стойностите. Средната цена на дребно на агнешки бут в тези обекти за страната е 14,49 лв./кг, с 2,1% по-висока на седмична база, поради появата на продукта и в ГТВ в Шумен, на най-високата цена за страната.  

Средната цена на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се запазва на ниво от 13,80 лв./кг, като стойностите по области продължават да се движат в границите от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София).

През наблюдавания период цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 0,69 лв./кг или с 5% по-високи от тези в другите търговски обекти.

 Агнешка плешка

Цените на едро агнешка плешка се задържат в интервала от 12,55 лв./кг (Габрово) до 14,74 лв./кг (Стара Загора). Единствено в София се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 0,7%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е 13,78 лв./кг – с 0,1% над нивото от предходния седмичен период.

За поредна седмица предлагането на агнешка плешка в големите търговски вериги е на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 13,99 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Средната стойност за страната се понижава с 0,4% на седмична база, до 13,74 лв./кг, тъй като през наблюдавания период е налице предлагане на продукта и в ГТВ в Шумен.

Цените на агнешката плешка в другите търговски обекти варират от 11,20 лв./кг  (Бургас) до 15,25 лв./кг (София). Отклонения на стойностите спрямо предходната седмица са регистрирани само във Варна и София, където продуктът поевтинява съответно с 1,5% и 1,6%. Това води до минимално намаление на средната цена за страната на агнешка плешка в тези обекти с 0,2%, до 13,41 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на агнешка плешка в ГТВ са средно с 0,33 лв./кг или с 2,6% по-високи от тези в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,04 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,37 лв./кг – от тази в ДТО.

Цени на агне за клане и агнешко в страната
9669
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини