Начало » Пазари » Животинска продукция
27.01.2018 г.

В единадесет области яйцата поевтиняват

Цени на яйца
В единадесет области яйцата поевтиняват

През периода 17 – 24 януари 2018 г. средните за страната цени на яйца на едро и на дребно в по-малките магазини бележат понижение спрямо предходната седмица, се посочва в седмична ценова справка на експерти на МЗХГ.

Яйцата – размер М се предлагат на едро на цени от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,30 лв./бр. (Монтана). В тринадесет области се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр. (най-значително в Ловеч, Силистра и Хасково), в резултат от което средната цена за страната намалява с 0,01 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в големите търговски вериги (ГТВ) остават съответно 0,31 лв./бр. и 0,34 лв./бр.

По области, цените на яйца – размер М в ГТВ се движат от 0,26 лв./бр. (Пловдив) до 0,36 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В преобладаващата част от областите се наблюдават разнопосочни ценови изменения на седмична база, в границите от -0,04 лв./бр. (Пазарджик) до +0,04 лв./бр. (Варна), преобладаващо надолу.    

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,28 лв./бр. (Пловдив) до 0,39 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В десет области се регистрира намаление на цените, достигащо до 0,03 лв./бр. в Пазарджик, докато в други четири е налице леко повишение – с 0,01 лв./бр. 

В другите търговски обекти (ДТО), цените на яйцата – размер М варират от 0,27 лв./бр. (Пловдив и Смолян) до 0,35 лв./бр. (Стара Загора). В сравнение с предходната седмица, в единадесет области продуктът поевтинява с между 0,01 лв./бр. и 0,05 лв./бр. (най-значително в Пловдив), а в Габрово и Добрич – поскъпва, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. Така, средната за страната цена на яйца – размер М в ДТО се понижава с 0,01 лв./бр., до 0,30 лв./бр.  

 По области, яйцата – размер L в по-малките магазини се търгуват на цени от 0,28 лв./бр. (Смолян) до 0,37 лв./бр. (Велико Търново и Плевен). В четиринадесет области е налице седмично понижение на стойностите, достигащо до 0,04 лв./бр. в Пазарджик, Пловдив и Смолян, докато леко повишение се отчита единствено в Шумен – с 0,01 лв./бр. Това до намаление на средната за страната цена на яйца – размер L в ДТО с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,32 лв./бр.

През наблюдавания период цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти - с 0,01 лв./бр. при размер М и с 0,02 лв./бр. при размер L. Най-голяма разлика в тази посока се наблюдава за размер М във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен – 0,04 лв./бр., а за размер L – в Добрич и Русе – 0,04 лв./бр. В десет области цените на яйцата в ДТО са по-високи от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,05 лв./бр. в Стара Загора.

 Разликата между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,05 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО. И при двата типа наблюдавани търговски обекти най-голям марж е налице в Ловеч и Плевен – по 0,13 лв./бр. за големите супермаркети и по 0,09 лв./бр. за по-малките магазини. В Монтана и Пловдив цените на дребно на яйца – размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези на едро за съответната област.  

В единадесет области яйцата поевтиняват
5707
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини