Начало » Новини » Света
13.12.2017 г.

Евродепутатите приеха правила в защита на фермерите в контактите със супермаркетите

Реформите влизат в сила от 2018 г.

sinor

Депутатите в Европейския парламент одобриха реформи за опростяване на селскостопанската политика на Европейския съюз, за укрепване на позициите на земеделците в преговорите със супермаркети, за по-добра подготовка за справяне с производствените и пазарните рискове и за осигуряване на по-голяма гъвкавост на държавите-членки при подпомагането на млади земеделци, съобщиха от пресцентъра на законодателния орган.

Новите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) ще влязат в сила от януари 2018 г., но само при условие, че бъдат одобрени от Съвета на ЕС. В пленарна зала реформите бяха подкрепени с 503 гласа „зa“, 87 „против“ и 13 „въздържали се“.

Новите правила ще дадат възможност на всички регистрирани организации на земеделски стопани да планират производството и да преговарят за доставки от името на своите членове, без да се нарушават правилата на ЕС в областта на конкуренцията. Досега колективните преговори бяха разрешени само в няколко сектора като производство на мляко, зехтин, говеждо или зърнени култури.

Земеделските стопани вече ще могат да се предпазват по-добре при нестабилност на пазара и при рискове като неблагоприятни климатични явления и болести по животните и растенията. Мерките за стабилизиране на доходите на фермерите ще бъдат по-добре приспособени към техните нужди, включително чрез увеличаване на обезщетенията по застраховките на животни и растения от взаимоспомагателни фондове, собственост на земеделски стопани. Европейската комисия ще получи правомощия да реагира по-бързо на кризи с извънредни мерки за подпомагане на производителите.

Държавите от ЕС пък ще разполагат с повече гъвкавост в определението за „активен земеделски стопанин“ в смисъла на лице, отговарящо на условията за отпускане на субсидии от ЕС за селското стопанство. Ще се увеличат и добавките за млади земеделски стопани – от 25% на 50% от основното им плащане за първите 25-90 хектара, за да може работата в този застаряващ сектор да стане по-привлекателна.

„Одобреният пакет съдържа важни резултати за нашите земеделци: от една страна, разрешихме някои от най-належащите проблеми в настоящото законодателство, а от друга им предоставихме нови възможности да се справят с нарастващата нестабилност на пазара“, твърди италианският евродепутат Паоло Де Кастро, ръководител на преговарящия екип на ЕП  с ЕК и Съвета на ЕС.

Според българския му колега Момчил Неков пакетът с промени на основни регламентите на ОСП е добра новина за нашата страна. „По новите правила обединението в организации на производители ще бъде по-лесно и по-атрактивно. Ефективно обединението в организации на производители е единственият сигурен начин селското ни стопанство да стане конкурентоспособно на европейския и на световния пазар и да може да се развива и расте”, заяви Неков.

Като докладчик по въпроса за бъдещето на пчеларството той е удовлетворен, че към зелените плащания по Първи стълб на ОСП вече и земи, оставени под угар за медоносни растения, ще могат да бъдат признавани за площи с екологична насоченост

Евродепутатите приеха правила в защита на фермерите в контактите със супермаркетите
5556
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Избягват се посредничеството на мандрите и надценките на търговците на дребно
В Пловдив прясно мляко от млекомат излиза с лев по-евтино при по-високо качество
В жест на подкрепа към производителите
Френски супермаркети изкупиха увредени от студовете кайсии
Осигурява достъп до супермаркетите
Помощ за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.
Ефектът от помощта
Деница от Попово вече има сигурност, че техните малини са в супермаркети из цялата страна
Управителен съвет на фонд Земеделие
Още 4 млн. лв. се дават на супермаркети, изкупили български череши и домати до 31 юли
При липсата на каквато и да било реакция от властите в страната
Френски супермаркети изтеглят почти половин милион яйца със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини