Всяка година хората изхвърлят храна на стойност 750 млрд. долара, като най-разпространена е тенденцията в САЩ – на всеки жител на страната се падат хранителни отпадъци на стойност 2 хил. долара, обявиха от Международния съвет за защита на природните ресурси, цитирани от руския вестник „Коммерсантъ”. По данни на организацията това представлява 40% от закупените от потребителите храни в света.
Като количество това са 1,6 млрд. тона, или една трета от цялата произвеждана храна в света, сочат данни на изданието. Същевременно около 1 млрд. души на планетата страдат от глад.
Храна се губи на всички етапи на производството – при събирането на реколтата, доставянето до преработващите предприятия и супермаркетите, както и в самите търговски мрежи, посочва членът на международния съвет Дана Гандерс. До 7% от реколтата остава на полето, тъй като заради ниските пазарни цени за фермерите излиза по-евтино изобщо да не я събират.
До 20% от прибраната реколта се налага да се изхвърли, тъй като плодовете и зеленчуците на отговарят на „стандартите за красота” на търговските вериги. Немалка роля играе и капанът „срок на годност” – в САЩ и Европа на опаковката са посочени 2 дати – „годен до” и „най-добър за употреба до”, като обикновено продуктите се хвърлят в кофата 2-3 дни преди настъпването на последната дата.