Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.11.2017 г.

Европарламентът одобри нови правила за риболов в Общността

Членовете на Европейския парламент (ЕП) искат да ограничат нежелания улов и да намалят въздействието върху околната среда. Общите правила на ЕС за това как, къде и кога може да се извършва риболов в ЕС, включително забранени за риболовните методи и видове, бяха подкрепени от членовете на ЕП, съобщиха от пресцентъра на парламента.

С правилата се въвеждат ограничения при използването на нови риболовни методи като например електрически трамлер с пулс. Ще има и специфични регионални правила, които да бъдат адаптирани за всеки морски басейн и които ще бъдат в помощ на самите рибари.

Комисията по рибарство в Европарламента одобри законопроект за ограничаване на нежелания улов, особено на младите риби.

Понастоящем съществуват повече от 30 различни регламента на ЕС, определящи техническите мерки за рибарството, което се оказа изключително сложно и неоспоримо неефективно. Членовете на ЕП се съгласиха да намалят бюрокрацията, за да подобрят спазването.

Новият регламент ще въведе общи мерки за риболовните уреди, методите и разрешените видове за всички води на ЕС, като в същото време ще позволи да бъдат приети регионални и специфични мерки.

Влизат в сила нови забрани

Според правилата, които ще се прилагат за целия ЕС, ще има постепенно намаляване на улова на млади екземпляри. За тази цел ще бъдат забранени риболовните съоръжения и методи като използване на токсични вещества и експлозиви.

Ще има и общи ограничения за използването на теглени съоръжения като тралове и статични мрежи. Ще има и списък на видове риби и черупкови риби, за които е забранено ограничаването на улова на морски бозайници, морски птици и морски влечуги, специални разпоредби за защита на чувствителните местообитания.

Предвижда се и забрана за практики като висококачествено (изхвърляне на рибата на ниски цени, въпреки че те трябва законно да бъдат разтоварени), за да се намали изхвърлянето.

Иновационни методи на риболов

Членовете на ЕП искат от Научния технически и икономически комитет по рибарство да оценят новаторските риболовни съоръжения, включително електрическите "пулсови тралове", които се използват за изхвърляне на риба от морското дъно и в мрежата. Тази оценка трябва да обхваща изпитателни периоди от най-малко четири години.

Пробното използване би било ограничено до не повече от 5% от съществуващите плавателни съдове в тази среда (т.е. използвайки специфичен вид съоръжения по същия начин). Използването на такова съоръжение би било разрешено в търговски мащаб само ако оценката показва, че няма да доведе до "преки или кумулативни отрицателни въздействия" върху морската среда.

Регионални мерки и гъвкавост за риболова в ЕС

Ще бъдат въведени регионални мерки, които се отклоняват от базовите линии за седемте морски басейна на ЕС - Северно море, Северозападни води, Югозападни води, Балтийско море, Средиземно море, Черно море и води, ловени от кораби на ЕС в Индийския океан и Западен Атлантик.

Тези мерки обхващат минималните референтни размери за опазване и затворените или ограничени зони. Държавите-членки и Комисията ще разполагат с 18 месеца от влизането в сила на регламента към регионалните правила за размера на рибата, която може да се лови.

За да се предостави достатъчна гъвкавост на рибарите от ЕС и да се подкрепи тяхната работа, би било възможно да се отклони от тези регионални правила. Това може да стане или чрез регионален многогодишен план за риболов, или чрез "делегирани актове" от страна на Европейската комисия. Държавите-членки могат да представят съвместни препоръки за тази цел и членовете на ЕП да ги помолят да "основават своите препоръки на най-добрите налични научни становища".

Европарламентът одобри нови правила за риболов в Общността
7385
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Зарибиха язовир „Студен Кладенец" с шаранчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини