Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2017 г.

Устойчивостта на студ на овошките се познава по цвета на кората на фиданката

Полезни съвети

Малцина градинари са наясно, че можем без особени усилия да си изберем на пазара най-издръжливите на студ овощни фиданки само по цвета на кората им. При ябълките например това са онези, чийто цвят на кората напомня на светла слама. Обикновено това са ранни сортове и именно светлият цвят ги издава. Такива ябълки успяват добре да се подготвят за зимата и отлично устояват и на най-силни студове.

Зеленият оттенък на клоните и стволовете на ябълковите фиданки пък показва, че дървесината не е узряла и може да загинат дори при мека зима. Изключение тук е например сортът Грени Смит, чийто естествен нцвят на кората е зеленият. Именно поради тази причина обаче и при него обаче има какво да се желае по отношение на устойчивостта на студ.

Кафявият цвят пък най-често показва, че сортът е зимен и с крехко здраве. Устойчивостта на подобни овошки може да ни подведе, затова от тях се избират само най-надеждните или характерните за района сортове.

При прасковите и кайсиите пък всичко е точно обратното – светлият оттенък на клоните и стволовете на фиданките показва, че или дървесината още не е узряла, или са с ниска устойчивост на студ. А ако са с червеникаво-кафяв цвят, всичко е наред и можем смело да ги вземаме – вероятността да изкарат зимата е голяма, освен ако не ги качваме на голяма надморска височина.

Преди да купуваме е важно да погледнем и корените – те трябва да са леко влажни и еластични, при това не само дебелите, но и най-тъничките. Колкото са по-запазени, толкова по-добре ще понесат фиданките пресаждането. Не е трудно и да се провери дали фиданката е жива – реже се краят на корен с лозарски ножици и цветът му вътре трябва да е бял или розов. Всичко останали цветова показват, че фиданката е просто накисната във вода точно преди изнасянето на пазара, а е загубила всякаква жизненост от известно време.

Трябва да се избягват и фиданки с издутини (бучки) по корените, тъй като това е сред основните признаци, че овошките може да са болни от бактериален рак. Бялата плесен обаче изобщо не вреди на овошките, макар че едва ли ще успеем да я видим – ловките продавачи я маскират с кал.

При покупката на растения в големи саксии също трябва да се внимава. Най-напред трябва да се опитаме да извадим растението от саксията – засадените точно преди продажбата излизат без буци пръст по корените, докато буци земя с оплетени в тях коренчета показва не само, че фиданката отдавна расте в този съд, но и че състоянието й е много добро. Такава фиданка вероятно ще се прихване успешно и ще започне бързо да плододава.

Не трябва да се забравя също, че някои растения просто не издържат продължително оголване на корените. Рододендроните например не трябва да се купуват с оголени корени, тъй като и при най-добрите осигурени условия може да не се прихванат.

Устойчивостта на студ на овошките се познава по цвета на кората на фиданката
7049
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Инициативата се провежда в Седмицата на гората
Залесиха изсъхнала гора в Локорско с контейнерни фиданки от цер
Над 60 хиляди фиданки ще бъдат засадени в горите след Коледната кампания на МЗХ
ЮЗДП
Отчитат проект за отглеждане на контейнерни фиданки
Отчет
С над 4 милиона фиданки ще бъдат залесени горите през 2022 г.
Първи успех в отглеждането на хиляди бройки с дървовидна хвойна
Ще бъдат залесени над половин милион фиданки от разсадника в Локорско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини