Начало » Новини » Страната
15.11.2017 г.

Кабинетът прие годишния аграрен доклад за 2016 г.

sinor

Правителството прие годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за миналата година. В него са анализирани икономическите показатели за състоянието на сектора през миналата година и са дадени прогнозни данни и тенденции за бъдещото му развитие.

Брутната добавена стойност (БДС) в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство“ през миналата година надхвърля  3,817 млрд. лева по текущи цени, като ръстът е 5,3% спрямо предходната година. Предварителните данни през първото тримесечие на 2017 г. сочат, че добавената стойност се запазва на същото ниво, а през второто тримесечие има ръст от 0,9 процента спрямо 2016-а.

Стойността на брутната продукция от отрасъл „Селско стопанство“ за 2016 г. е в размер на 7,32 млрд. лева, с 5,3% под нивото от предходната година.

Стойността на продукцията от растениевъдството намалява с 2,1% на годишна база, а тази от животновъдството – с 12,7%, което се дължи на понижение в цените на повечето селскостопански продукти.

В същото време статистиката отчита ръст в износа с 8,2% и с 4,9% при вноса. В резултат от изпреварващия темп на нарастване при износа, традиционно положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст от 17,1% в сравнение с 2015 г., достигайки близо 1,2 млрд. евро.

По предварителни данни през първото полугодие на 2017 г. салдото в търговията с аграрни стоки възлиза на 60,4 млн. евро. Водещи групи продукти в структурата на селскостопанския износ през 2016 г. и първите шест месеца на 2017 г. остават зърното и маслодайните семена, следвани от растителните мазнини, хлебните и тестени сладкарски изделия, тютюн и тютюневи изделия, птиче месо и др.

По схемите за директни плащания и преходната национална помощ за Кампания 2016 към края на м. юни 2017 г. са наредени средства общо от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет в размер на 1,68 млрд. лева.

През 2016 г. стартира реалното изплащане на средствата по Програмата за развитие на селските райони за програмния период 2014-2020 г.  Изплатените средства по ПРСР през годината е 364,8 млн. лева.

В подкрепа на земеделските производители в страната през 2016 г. са предоставени 213,5 млн. лева под формата на държавни помощи, в т. ч. изплатени 106,6 млн. лева по схеми за държавни помощи от ДФ „Земеделие“, 36 млн. лева – приспаднати от преотстъпване на корпоративен данък с цел инвестиции в земеделските стопанства, и 70,9 млн. лева – по схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство.

Кабинетът прие годишния аграрен доклад за 2016 г.
5101
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Напредък, макар и бавен
Цели 5,2% ръст на брутната добавена стойност на агросектора през 2014 г.
Аграрен доклад
Само за една година площите с овощни градини и лозя са намалели с близо 30%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини