През 2016 г. износът на сирена от Италия е нараснал с 6%, достигайки рекордна стойност, обявиха от асоциацията на слескостопанските производители Coldiretti, без обаче да посочват конкретна сума, съобщи електронното издание Milknews. През последните 10 години пък доставките за чужбина са се увеличили с 84%.
Почти една четвърт от цялото изнасяно количество сирене отива в съседна Франция (23%), като за последните 10 години то е нараснало 2 пъти. Следва Германия с 14% и Великобритания с 10%. Извън рамките на Европейския съюз най-големият купувач на италианските сирена е САЩ с 9% от всички изнасяни количества, докато Китай вняса едва 1%.
Най-популярните от изнасяните 51 вида сирена остават „Пармиджано реджано” и „Грана падано”. Това са обаче и най-имитираните сирена в света – в Бразилия е популярно „Пармезау”, в Аржентина – „Реджанито”, а в Канада, САЩ и Австралия – местните версии на „Пармезан”-а. От Coldiretti изразиха и сериозните си опасения относно производството на „псевдоиталиански сирена в Русия”, която забрани вноса на редица селскостопански продукти и храни от държавите-членки на ЕС още през 2014 г. и това е начинът да бъде задоволено търсенето на местния пазар.