Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.11.2017 г.

Ако теленцето кашля

Практика

sinor

Всеки съвестен стопанин е нащрек за малките животни в обора и ако някое теленце започне да кашля, е готов да с грижи за него като майка за собственото си дете. Още повече, че кашлицата може да се окаже симптом на сериозно заболяване, от което да пострадат и останалите животни.

Причините за кашлицата могат да бъдат много, та ако щете и глисти. Доста по-опасни обаче са пневмонията или бронхитът и туберкулозата.

Възпаленията на белите дробове (бронхити и пневмонии) са най-чести у телетата до 5-месечна възраст през есенно-зимния период. Първите симптоми са учестено дишане, течение от носа и очите и потиснато състояние на животинчето. Възможна е и появата на разстройство. В началния стадий на болестта общото състояние и апетитът може да не се променят, затова не винаги хващаме инфекцията от самото начало. Без своевременно лечение състоянието на теленцето рязко се влошава, то изостава от останалите в растежа си, отслабва и прекарва повече време в легнало положение. Температурата на тялото се колебае, като в един момент може да е нормална, а малко по-късно да се повиши рязко.

Диктиокаулозата е глистово заболяване при кравите, предизвикано от нематоди от рода Dictyocaulus viviparus, съпътствано от бронхити и бронхопневмонии у заразените животни. Симптомите са сходни с тези на пневмонията – първоначално слаб апетит, вялост, последвани от нормализиране на състоянието на животното. След това признаците се появяват отново, но вече с по-сериозни симптоми на поражения по белите дробове – тежко учестено дишане, кашлица и сълзист теч от очите и ноздрите. Окончателната диагноза се определя само с лабораторни изследвания, които са в състояние да открият личинките на глистите.

За съжаление понякога кашлицата може да е признак и на сериозно заболяване като туберкулозата. Лошото е, че на практика е невъзможно да бъде засечено у телетата, преди да се е развило достатъчно – инкубационният период е от 2 седмици. При това положение голяма част от стадото може да се зарази още преди появата на първите симптоми у най-рано заболялото животно. Най-добрият начин за установяване на болестта е с туберкулозна проба. 

Ако теленцето кашля
9298
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Важно съобщение от НАП
За по-малко от година осигурителният доход на земеделците се вдигна от 420 на 933 лева
Иззеха 10 телета превозвани без документи и ушни марки
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
Български борш
Говежди гърди с картофи и цвекло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини