Начало » Новини » Света
03.11.2017 г.

Разширява се сътрудничеството с Унгария в областта на храните

Потенциални партньорства с Унгарската търговска къща
Разширява се сътрудничеството с Унгария в областта на храните

sinor

Изпълнителният директор на агенцията за малките и средните предприятия Мариета Захариева и Габор Кун, заместник-изпълнителен директор на Унгарската национална търговска къща, подписаха меморандум за сътрудничество, в рамките на първото заседание на междуправителствената българо-унгарска комисия за икономическо сътрудничество. В София се проведе и бизнес-форум, в рамките на който двете агенции се договориха да си сътрудничат за обмяна на опит и информация, както задълбочат съвместните си инициативи.

Институциите се споразумяха всяка година да бъдат организирани бизнес форуми с ротация на домакинството.

Български компании се интересуват от износа на храни и биохрани, вина, изделия от секторите на машиностроенето и електротехниката, технологиите по опазване на околната среда, транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и здравеопазване.

Унгарските компании пък имат интерес за развитието на клъстери в различни области на българската икономика като високите технологии, логистиката, земеделието и производството на храни. Наскоро унгарската верига магазини „Шпар“ е отправила запитване за български производители на гъше месо, с които да договори доставки на продукция за фирмената си верига. „Страната ни е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света“, каза още в приветствието си Захариева.

България вече има много примери за успешни инвестиции от Унгария в банковия сектор, във фармацевтиката и електрониката. В рамките на събитието стана ясно още, че двете страни ще създадат съвместен инвестиционен фонд.

На днешния българо-унгарски бизнес-форум участваха повече от 50 компании. Те развиват дейност в областта на машиностроенето и електротехника, научно-изследователска и развойна дейност, технологии по опазване на околната среда, транспортна инфраструктура и логистика, земеделие и хранителни продукти, биохрани, здравеопазване.

Пленарното заседание и българо-унгарският бизнес форум бяха открити от вицепремиера Валери Симеонов, министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

Разширява се сътрудничеството с Унгария в областта на храните
1900

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Заедно с блендовете с международни
Местните сортове са още един шанс за българските вина
Пазарът на свине за клане се възстановява, котировките се покачват
Дългоочакван обрат в развитието на пазара на свинско месо в ЕС
Свързани материали
Виж
Унгария забрани вноса на месо
Заразено с африканска чума украинско свинско бе спряно на унгарската граница
България и Унгария ще действат заедно срещу двойния стандарт при храните
Унгарска верига магазини търси българско гъше месо
Слабите резултати на земеделския сектор в Унгария спъват ръста на годишния БВП
Българско участие на унгарски празник, посветен на домата
В Унгария ще налагат нови данъци и такси за чуждестранните вериги
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам