Заради студа, усещан още по-остро благодарение на силния вятър, и най-упоритите градинари вероятно вече са прибрали доматената реколта. И ако част от зелените домати вече са използвани за направата на туршии, други ще бъдат изчаквани търпеливо да узреят, за да станат годни за консервиране или просто за салата. Чакането обаче може за бъде скъсено с помощта на два прости метода.
Първият е да поставим доматите в съд, най-добре картонена кутия, като го затворим плътно с капака. Оказва се, че при зреенето си доматите отделят етилен, който ускорява процеса. В затворено пространство концентрацията на газа се повишава, което подпомага по-бързото узряване на доматите.
Твърди се, че методът е резултат от действията на разсеяна домакиня, забравила къде е оставила част от прибраната реколта, която открила случайно след 2 дни. Разликата с останалите домати, оставени за доузряване, била почти шокираща – доматите в кутията били почти узрели. Категорични доказателства в подкрепа на тази история обаче не бяха открити.
Вторият метод изисква само да оставим зрял червен домат до всеки няколко зелени, тъй като той успява да ги „излъже” да започнат да червенеят по-бързо. Най-добре се получава при домати със средни размери, които вече са започнали леко да порозовяват. Между другото, номерът действа и докато доматите са още на корена. Вариантите за обяснение са 2 – или отново действието на етилена, който зрелите домати отделят в по-голямо количество, или „поведенческа” мимикрия.
Благодарение на тези методи можем да осигурим равномерно узряване на доматите във времето просто като ги прилагаме последователно към необходимите количества, осигурявайки си зрели домати в предварително планирания момент.