Начало » Новини » Страната
23.10.2017 г.

Нов митнически кодекс ще облекчи търговията със страните от Евразийския икономически съюз

sinor

Подобряване на митническата администрация и обединяване на международни споразумения в областта на митниците са сред целите и задачите, които си поставя новият митнически кодекс на Евразийския икономически съюз (в който влизат Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан). Това заяви Галина Баландина, експерт в областта на митническото и държавно регулиране на външно-търговската дейност, участвала активно в разработването на кодекса.

Основните промени в него бяха представени пред над 100 български фирми по време на двудневния Българо-руски инвестиционен форум, който се проведе в София.

Сред основните изменения на кодекса, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2018 г., е автоматизация на процеса на митническо деклариране чрез въвеждането на електронно подаване на необходимите документи, заяви Баландина.

Другият важен момент е ролята на митническия представител, който ще може да улесни живота на вносителя на стоки за страните от Евразийския икономически съюз, тъй като ще може да бъде и техен представител, обясни Галина Баландина. Част от промените засягат и реда за митническо деклариране на стоки и прилагане на митнически операции; прилагане на механизма „на едно гише“ при извършване на митническите операции; оптимизация на реда за предварително информиране на митническите органи за стоките, влизащи на митническата територия на Евразийския икономически съюз; унифицирани особености на митническото деклариране на стоките, транспортирани в разглобен вид, прилагане на непълно и периодично митническо деклариране; реда заплащане на митнически такси; регламентацията на прилагането на специални, антидъмпингови и компенсационни мита и др.

Новият митнически кодекс ще облекчи възможностите за бизнес със страните от Евразийския икономически съюз, каза по време на бизнесфорума вицепрезидентът на Руската търговско-промишлена палата Владимир Падалко. По думите му българските предприемачи, които имат търговски отношения в някоя от страните на съюза, автоматично получават достъп и до пазара на останалите държави-членки без да се нуждаят от допълнителни сертификати.

Кодексът увеличава скоростта на движението на стоките, дава допълнителни гаранции и ни защитава, каза още Владимир Падалко.

Българо-руската търговско-промишлена палата в София е естествен партньор на българския бизнес, които иска да разширява своята търговска дейност към страните от Евразийския икономически съюз. В тази връзка компаниите, които работят на руския пазар могат да се обръщат към нас по всички въпроси свързани с промените в Новия митнически кодекс, заяви Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско промишлена палата. Целта ни е да помогнем на българските фирми да са готови за този преходен период до 1 януари, и така да се намали рискът от загуби и те да запазят своята конкурентоспособност на руския пазар, каза още Георги Минчев.

Нов митнически кодекс ще облекчи търговията със страните от Евразийския икономически съюз
4698
 

Последни материали
Виж
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини