Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.10.2017 г.

Сън сред цветя

Една трета от живота си човек прекарва в сън. Затова редовната и пълноценна почивка се явява много важна съставка както за самочувствието, така и за здравето на човека. Спалнята е особено място, в което царят и живеят мирът, покоят и вашите фантазии. Именно затова е много важно тя да излъчва хармония, уют, за да може да се създаде особена атмосфера и аура. А за здравия сън основна роля играе физическото и психологическото състояние на човека, но и разбира се, околната среда. Растенията в спалнята се явява също така важен елемент, който създава особена атмосфера на покой и уединение. Много често ние чуваме, че не трябва в спалнята да поставяме растения, тъй като през нощта те също дишат кислород. Но повярвайте, делът на погълнатият кислород е толкова незначителен, че неговото понижение не е дори забележимо. Ще ви предложим няколко правилно подбрани стайни растения, които могат да внесат във вашата обител на съня малко красота и свежест.

За тъмните ъгълчета
Трябва да помните, че спалнята се отличава от другите помещения в жилището основно по два признака: температура и осветление. Спалните помещения често са разположени на северната или източната част от дома, затова те са малко по-тъмни от другите стаи. За такива помещения трябва да подбирате растения, които не са взискателни към светлината, обичан разсеяната осветеност. Това са:
Адиантум или венерини коси (Adiantum) с много нежни и тънки листа. Смята се, че неговата енергия има успокояващо въздействие.
Аглаонема (Aglaonema) – това е тревисто, вечнозелено растение с едри продълговато-ланцетни листа, което понижава съдържанието на болестотворните микроби във въздуха.
Алоказия (Alocasia) – листно-декоративно растение с големи листа, което има медни или сребристо-виолетови металически рисунъци. То укрепва енергетиката в дома.
Аспидистра (Aspidistra elatior) – незаменимо растение при декорирането на помещения с недостатъчна светлина. Това листно растение добре почиства въздуха, акумулирайки праха върху своите листа.
Дифенбахия (Dieffenbachia) – това многогодишно растение с големи листа е подходящо за хора, които се занимават с интелектуална дейност, активизира работата на мозъка и способства за максимална концентрация на вниманието. Дифенбахията неутрализира такива вредни вещества, като ксилола и толуола.
Японска фатсия (Fatsia japonica) – ефектно растение с широки листа, родом от Япония, което понижава чувството на умора, защитава вегетативните функции на организма на човек от неблагоприятни външни въздействия.
Дребен фикус (Ficus pumila) – вечнозелен стелещ се храст с дълги филизи, който отлично почиства въздуха, създава благоприятен за дома микроклимат.
Привлекателна монстера (Monstera deliciosa) – отнася се към лианите от семейство Ароидни. Тя овлажнява въздуха прекрасно, обогатява го с кислород, поглъща формалдехида.

До прозореца е най-добре
При подбора на растения за спалнята трябва да обърнете внимание на такива живи “филтри на въздуха”, като бръшляна, нефролепсиса, шефлерата, спатифилума, филодендрона, епипремнума. Тези растения не само почистват въздуха от вредните вещества, но и влияят благоприятно на настроението, успокояват нервната система, създават атмосфера на уют и комфорт.
Не трябва да се казва обаче, че тези растения са подходящи само за спалното помещение. Съществуват и множество други фактори, които влияят на това, че някои растения от нашия списък да не се чувстват много добре във вашата стая. Това може да зависи например, от посоката на стаята, от размера на прозорците и дори от завесите. Растенията, разбира се, най-добре растат близо до прозореца.
Не трябва да забравяте да отваряте пердетата и щорите през деня. Ако в спалнята все пак е тъмно, можете да поставите специална лампа за растенията. Осветените видове придават на интериора особен дух, повдигат настроението.

Важната оптимална температура
Друга отличителна черта на спалнята стая от гостната е стайната температура. На много хора е по-приятно да се наслаждават на съня си в леко прохладна, добре проветрена стая. Оптималната температура на въздуха в спалнята е 16-18 градуса. Затова тук не е много подходящо за топлолюбиви растения. Подходящи са тук растения като кливията, едно от най-устойчивите стайни растения, което не се нуждае от особени грижи. Това цъфтящо растение при правилни грижи може да ви радва с багрите си до два пъти в годината. Кливията не обича прекалената топлина, оптималната температура за нея е 18 градуса. За образуването на нови листа се нуждае от прохлада.
Трябва да сте особено внимателни по време на проветряването на стаите. Свежият въздух е нужен на растенията, но въздушните течения могат да им донесат и голяма вреда. Затова вратите трябва да са затворени. През зимата растенията реагират много чувствително на потока студен въздух: дребните растения най-добре е да бъдат пренесени на друго място или да бъдат прикрити, например, с картон или плат. Към растенията, които предпочитат умерената температура на въздуха, се отнасят:
- вечнозелената бавнорастяща араукария (Araucaria heterophylla);
- миниатюрното дръвче с къдрава корона на бокарнеята (Beaucarnea recurvata);
- кливията, която почиства отлично атмосферата в дома;
- много бавно растящия цикас (Cycas revoluta);
- т. нар. енергиен щит – коледничето (Schlumbergera).

Опасните растения
Интензивните аромати на цъфтящите растения, такива като лилиума, гарденията или пролетния зюмбюл могат да предизвикат при чувствителните хора главоболие или дори алергична реакция. Затова трябва да се откажете от цъфтящите растения със силен аромат в спалнята. Също така в това помещение не трябва да поставяте и видове, които са нападнати от болести и вредители. Влажният субстрат се явява благоприятна среда за развитието на спори на гъби. Затова на хората, които страдат от алергия към плесените, се препоръчва да отглеждат растенията си по метода на хидропоника, при който почвата се заменя с изкуствена среда: керамзит, камъчета, пясък и др.
Каквото и да говорим, няма съмнение, че е много приятно да сте в рая всеки път, когато се събуждате сред цвята!

[Илюстрация: Интернет]

Сън сред цветя
6362
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини