Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.10.2017 г.

Как да садим крушите, че да получим бързо първа реколта

Полезни съвети

При някои градинари крушите дават реколта още на втора-трета година, а при други – чак на пета-шеста и причината не е само в различните сортове, а и в начина на засаждане. Тогава е необходимо да осигурим на дръвчетата всичко, което им е нужно за растежа и развитието, за да пораснат по-бързо и по-рано да започнат да плододават.

На първо място най-добре е да се купят едногодишни фиданки – те са по-ниски, но пък корените им страдат по-слабо при пресаждането от разсадника. Едногодишните фиданки боледуват по-малко и по-рано започват да плододават. При двугодишните нещата не стоят толкова добре, а тригодишните навремето направо са били изгаряни заради непригодност.

Ямата за засаждането на крушата се изкопава на 50 сантиметра дълбочина и с диаметър от 80 сантиметра. Размерите са важни, тъй като в това пространство ще се развива кореновата система през първите 2-3 години от живота на дръвчето. В него трябва да се вложи всичко необходимо за посочения период – 10-15 килограма прегорял оборски тор, 200-250 грама суперфосфат, 100 грама калиев сулфат и 50 грама амониева селитра. Торовете не просто се изсипват вътре, тъй като корените могат да изгорят – смесват се с почва и върху тях се насипва 15-20 сантиметров слой земя, който ще защити корените, докато торовете не се разтворят до безопасна концентрация.

Преди засаждането корените на дръвчето се потапят в глинена баня, в която се добавя малко дървесна пепел и стимулатор за растежа. Фиданката се поставя върху своеобразно оформен хълм от плодородна почва, изсипана на дъното на ямата. Върху нея се разстилат корените и всичко се засипва със земя, която се утъпква с крак така, че пръстите да сочат към ствола на дръвчето, а се опираме на петата.

Подрязването на корените не е задължително – прави се, ако някои от тях са счупени или нацепени. В останалите случаи процедурата е дори вредна и няма да доведе до нищо друго освен до отслабване на дръвчето.

След засаждането фиданките се скъсяват с една трета, но на следващата година се прави минимална резитба или дори се избягва. Целта е короната да се развие и дръвчето да навлезе по-рано в етап на плододаване.

Голямо значение за бързия растеж има подхранването с азот. За целта за всяко засадено дръвче се изразходват по 40-60 грама амониева селитра, която се разхвърля върху почвата, след което се прекопава. Веществото действа само 2 седмици, но за този период крушата силно ускорява растежа. По-късно се използва карбамид, който стимулира растежа на листната маса.

Много благотворно на крушите действа натиевият хумат. С него дръвчетата се подхранват 3 пъти през първата година след засаждането – най-напред при разпукванена пъпките, вторият път – през юли, а третият – в края на август или началото на септември. Стимулаторът води до силен ръст на листата и филизите, като ускорява значително и навлизането в етап на плододаване.

Още един начин за ранно плододаване при крушите е да бъде присаден калем от тях на дюля – още на втората година ще се радвате на големи и уханни плодове.

Как да садим крушите, че да получим бързо първа реколта
8532
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
В западната част на континента обаче почти навсякъде очакват ръст
Реколтата от круши в Европа се очертава сред най-слабите за последните 10 години
В САЩ към 1 декември отчитат спад и при двата плода на годишна база
Запасите от ябълки в Европа намаляват за сметка на крушите
Инфлацията може да върне интереса на потребителите към основните плодове
Нидерландия губи пазара на круши в Полша заради ръста на местното производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини