Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.10.2017 г.

Моравата – най-екологичната детска площадка

Дори и най-красивите лехи, градински дървета и храсти няма да изглеждат достатъчно ефектно, ако отсъства нужния за тях фон – обгрижената морава.
В горещите дни моравата изпарява значително количество влага, което повишава влажността на въздуха и понижава неговата температура. Благодарение на отделяните от тревите фитонциди моравата подобрява състава на крайпочвения слой атмосферен въздух, възпрепятства размножаването на вредните микроорганизми. Корените на тревата на моравата скрепват повърхността на почвата, като предотвратяват ерозията. Освен това моравата е най-еколочината площадка за игра на децата.

Към създаването на морава се пристъпва след заравняване на повърхността на участъка, строителството на жилищната сграда и другите помещения, прокарване на пътечките в двора, засаждането на дърветата и храстите.
За създаването на многогодишни морави са подходящи треви, които могат да растат на едно място без да развалят декоративните си качества не по-малко от 10-12 години. Почвата преди засяване на семената трябва леко да се разрохка, но на повърхността не трябва да има по-големи от грах буци, иначе това ще предизвика неравномерно разпределение на семената по площта на участъка.

В процеса на развитие и отмиране на части от растенията между корените и листата се наслагва слой слама от отмрели треви. Този слой е особено дебел през пролетта. Докато дебелината на този слой е умерена, той може да играе положителната роля на мулчиращо покритие. При увеличаване на дебелината му обаче става задържане на постъпленията на въздух, вода, торове към корените на растенията, което влияе пагубно на развитието им. В този случай сламата трябва да се „изреше” от моравата. Тази операция обикновено се провежда през ранна пролет, като се използват железни гребла с дълги зъби.

Изборът на тревни смески влияе на качеството на моравата в бъдеще. Не всички смеси са подходящи за определения район. Много специалисти смятат за неподходящи за създаване на пълноценни дългогодишни морави тревните смески, в които преобладават семената на райграса или бялата полевица. Препоръчва се да се използват смеси със следния състав: ливадна метлица, пасищен райграс, ливадна власатка и бяла полевица. Смесите могат да се състоят от метлица (30%), пасищен райграс (30%), червена власатка (30%), полевица (10%) или пък метлица (30%), червена власатка (30%), пасищен райграс (40%).

Норми за засяване на семената
- ливадна метлица - 20 г/м2;
- червена власатка – 20-25 г/м2;
- ливадна власатка – 30-40 г/м2;
- пасищен райграс – 20-40 г/м2;
- бяла полевица – 15-20 г/м2;.

Ако сте решили да си направите пътечка на мората с бордюр от треви за мората, то ще се наложи да засявате семена между плочките няколко поредни години. Иначе тревата може да започне да расте на плътни храсти и да образува туфи.

Етапи на създаване на моравата
- При подготовката на участъка под моравата почвата трябва внимателно да се прекопае на дълбочина една дължина на лопатата;
- Прекопаната повърхност се заравнява с гребла, като се разбиват най-големите буци пръст;
- Почистват се старите коренища на многогодишни плевели;
- Непосредствено преди засяването на семената повърхността на участъка под моравата се разрохква с гребло. След обработването почвата трябва да трамбова. Тази процедура позволява веднага да се забележат неравностите по повърхността на почвата и да се отстранят. След това трябва да оставите почвата да си почине. Преди засяването трябва относо леко да разрохкате повърхността на терена с гребло;
- Семената се засяват на ръка, разпръснато;
- След засяването семената се задълбават в почвата с помощта на леки движения с грелото;
- Засетият терен се уплътнява с помощта на дъсчица, която е прикрепена към обувките ви. Повърхността може да се валира и с ръчен валяк;
- Посевите трябва да се защитят с бял укривен материал;
- За своевременно появяване на пониците посевите трябва да се поливат отгоре, върху укривният материал, в рамките на седмица. Покривката не се премахва, докато тревата не достигне височина 5 см;
- Първото косене на моравата се прави при височина 10-15 см.


[Илюстрация: Интернет]

Моравата – най-екологичната детска площадка
5277
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини