Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Многогодишните растения се делят и оцветяват на нови места

Времето е подходящо, за да разделите храстите на божурите, ирисите, хемерокалисът, астилбето, флокса, ралицата, хризантемите и други коренищни многогодишни растения. Участъците за пресаждане на тези култури трябва да бъдат подготвени от есента, през пролетта трябва само да ги разрохкате.

Божурите делите преди да се развият
Божурите трябва да се делят от момента на пълно изсъхване на почвата и до момента, в който пъпките на растението започнат да се развита. След това прихващането на разделените коренища силно се намалява. Ямките за божурите трябва да бъдат подготвени от есента, сега можете само да изкопаете малки дупчици за разполагане на поделените коренища и да подсипете почва в ямките, ако тя е слегнала. Засадените през пролетта божури се нуждаят от редовно поливане.
Ирисите също се делят в много кратни срокове през пролетта, докато не е настъпил периодът на активен растеж.

Изкопайте целия флокс
В по-разтеглени срокове могат да се делят през пролетта такива многогодишни растения, като флокса, хемерокалиса, астилбето, ралицата, хостата и други. Но те ще се прихванат по-добре, ако ги делите до началото на активен растеж и разтваряне на листата им. При флоксовете можете да изкопаете цялото растение, внимателно да го разрежете с помощта на градински нож на части, срезовете да посипете с активен въглен и да пресадите на новото място.
Частта, която има 2-4 растежни пъпки и здрави, добре развити корени, се смята за най-добре подготвения посадъчен материал. По-големите части се нуждаят от скорошно повторно делене и пресаждане. Освен това, в тях може да има части от старите коренища, които са заразени с болести и имат слаби растежни пъпки, които е нежелателно да засаждате. При засаждането на големи коренища пропускате основната цел на деленето и пресаждането на многогодишните растения – подмладяването на насажденията. Прекалено дребните части пък ще се разрастват дълго време и ще дадат декоративен ефект едва след 3-4 години.

Хемерокалисът след година ще е голям
Хемерокалисът много бързо се разраства, затова трябва да го делите на по-малки части, по един стрък с корен. След 1-2 години това ще бъдет вече по-големи растения. При астилбето, ралицата, хризантемата и хостата разделените коренища могат да имат по не по-малко от 3-5 растежни пъпки на част с добре оформени корени.
Всички разделени пред пролетта многогодишни растения се нуждаят от редовно поливане, особено ако няма дъждове.
При представените многогодишни цветя, с изключение на божурите, не е задължително да изваждате изцяло коренищата от почвата. Ако трябва да отделите известно количество растежни пъпки и корени, то отгребете почвата от едната страна на растение и с остър градински нож или лопата отрежете. След това посипете това място с активен въглен и засипете с влажна почва.

Многогодишните растения се делят и оцветяват на нови места
3469
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини