Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.10.2017 г.

Китайска хармония преобразява двора ви

Направете си зелен оазис, който ще ви помогне в живота

В ландшафтният дизайн съществуват много стилове. Главните от тях са обикновен и пейзажен. В руслото на пейзажния стил особено се вписва модното направление за създаване на градини по принципите на Фен-Шуй. Това е система от определени правила и принципи за създаване на хармонична среда, за постигане на здраве, щастие и благополучие. Учението намира място в различни области – архитектура, вътрешно оформление, но най-голям инетерс има към него ландшафтния дизайн.

Основи на Фен-Шуй
Думата фен означава вятър, шуй – вода, двете основни стихии в живота на древните китайци. Избирайки място за строеж, човек винаги обръща внимание на обкръжаващия ландшафт. Обект на пръвостепенно внимание били горите и от тяхното разположение и форма зависела съдбата на бъдещия дом.

Планировка на двора
В Древен Китай вярвали, че всеки дом се охранява от митични същства и задача на домакина било да усили тяхното благотворно влияние. Костенурката, фениксът, тигърът, драконът и змията олицетворяват китайската митология и се приемат като Фен-Шуй животни. Всяко от тях съответства на определена стихия, цвят, посока на света и символика.
Костенурката е символ на дълголетието и подкрепата, фениксът - на благоприятните промени, щастие и надежда, тигърът - на мощната защита, драконът носи успеха, а змията символизира мъдростта и търпението.
Пред входа на дома се разполага феникс. Костенурката – е в задната част на дома. Във взаимоотношенията между дракона и тигъра е важна йерархията. Драконът трябва да бъде по-високо от тигъра. Следователно, активно растящите дървета и високи храсти най-добре да се разполагат от източната страна на двора, а от западната – жив плет и дребни храсти. Може да се прибегне и до реална символика, използвайки статуи или малки фигурки на изброените същества.
За разполагането на различните функционални зони ще помогне китайския осмоъгълник Ба-гуа. Той се състой от 9 сектора, 8 от който триъгълни. Всеки сектор съответства на аспект от човешкия живот. Има своя стихия, цвят и посока на света. Осмоъгълникът определя плана на двора, посоките на света в резултат на което градината се разделя на 9 зони.

Детайлна разработка на зоните
Цветните лехи не са свойствени за китайския стил. Цветята по-скоро представляват част от общата природна композиция и се разполагат свободно без планировка.
Северозапад – „приятел, учител” – добро място за зона за отдих. Стихията на тази зона е металът. Това значи, че основният цвят е белият, сребрист, син дори жълт, като цвета на златото. За тази зона подхождат астри, божури, декоративни треви, незабравки, ириси.
Запад –„деца” – най-благоприятното място за детска площадка. Растенията с бял или сребрист цвят, като ралица, кокиче, лупина ще подчертаят стихията на метала. Полезно е допълването с жълт и оранжев цвят – рудбекия, хризантема. Особено препоръчвани са лалетата.
Югозапад – „взаимоотношения” – добро място за тих отдих. Подхождат всякакви растения, които напомнят за любов и дружба. Акцентът пада на розови, червени и виолетови цветя – астри, карамфили, рози, лилиуми, флокс. Стихията на земята може да се отрази със златисто-бежови тонове.
Юг – „слава” – сектор, свързан с общественото положение. Тук са уместни високи растения с пирамидална форма в оранжави и червени цветове. Такива са различните видове кленове, кисел трън и особено лекарствените треви. Ментата, босилека, маточината и други ароматни растения са добре дошли.
Югоизток – „богатство” – най-удачното място за водоем. Водата е символ на вечногто движение и богатство. Растенията за този сектор са лупина, ароматна теменужка, хойхера. Стихията на тук е дървото – подчертава се с тесни листа и строги силуети. Уместни са различните видове лук.
Изток – „семейство” – това са отношенията с близките. Тук може да се направи жив плет за който да се грижи цялото семейство. Стихията е дърво и зеленият цвят, символ на плодородието ще способства хармонията. Цветя – ранноцъфтящи иглики, минзухари и др.
Североизток – „знание” – добро място за многогодишни растения, които символизират непрекъснатия процес на обучение и овощни дървета. Стихията земя и тъмнозеления цвят се поддържат от върба, хвойнови растения и др.
Север – „кариера” – свързан с промени в службата. Растения с извити листа в произволна форма ще помогнат за това. Стихия – вода. Главни цветове са синият и виолетовият: клематис, слива, ирис. Допълват се от ябълка, жасмин, нарцис и флокс.
Център - „здраве” – сърцето на градината, което концентрира положителната енергия. Тук е уместно да се посадят лекарствени растения, а също така златисти и оранжави листа. В това число влизат ириси и жълти лилии. Те ще подчертаят стихията земя.

Китайска хармония преобразява двора ви
3028
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини