Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.10.2017 г.

Пресаждането – важната пролетна задача

Към пресаждането на стайните растения се пристъпва през пролетта, с началото на растежа им, за да може през лятото те да се вкоренят добре и да укрепнат за зимата. Не е задължително ежегодно да пресаждате растенията. Това е нужно да се прави само в случай на някакво заболяване или ако не сте сменяли почвата 2-3 години. За това време при правилни грижи тя постепенно става непригодна за нормален растеж и развитие на растенията, а при редовно поливане и подхранване се пренасища с различни соли.
Дребните млади и бързорастащи видове обикновено се пресаждат ежегодно, понякога и няколко пъти през пролетта и лятото. В този случай се стремите да не разрушите корените и почвата около тях, а да ги пренесете изцяло в по-просторна саксия. Възрастните големи екземпляри се пресаждат през 2-3 години, а големите видове в кашпи – само в случай, ако съда стане прекалено тесен или загният.
Преди пресаждането трябва да подготвите почвена смес, саксия или друг съд, материал за дренаж, дървено садило, секатор за резитба на филизите, голямо острие или нож за делене на разрасналите се тревисти растения, лейка със сито за поливане.

Какъв да е съдът?
Саксията обикновено трябва да е глинена или пластмасова, в последните растението не се чувства зле, но трябва да помните, че почвата в тях съхранява по-дълго време влагата. В такива саксии се прави по-висок слой дренаж и се използва рохкав водопроницаем субстрат.
Някои видове (пеперомии, азалии, сенполии и други) най-добре се развиват в нисък съд. Епифитните растения се поставят във висящи кошници, които се правят от клонки на дървета, парчета бамбук или пластмасови тръбички. Можете да ги прикрепите и отстрани на кошницата, като обвиете корените им с мъх сфагнум.
Саксиите се подбират според размера на кореновата система, обикновено с 3-4 см повече в диаметър от предишната. За бързоразвиващите се видове с добра коренова система (мушкато, фуксия, монстера, палми) се взимат саксии с 2-4 пъти по-големи от предишните. Слабите растения със слаба коренова система се садят в същата или по-малка саксия, като се прави дебел слой дренаж и се добавя в почвената смес едра фракция инертен материал (перлит, керамзит).

Направете и субстрата
Субстратът за стайните растения представлява сама по себе си смес от различни почви в определено съотношение и се подбира в зависимост от нуждите на дадения вид. В неговия състав трябва да влезе задължително чист едрозърнест пясък – той е нужен за по-голяма водопроницаемост. Освен това понякога се добавя и керамзит или камъчета. за епифитните растения често се използват в качеството на субстрат ситно нарязани кори на иглолистни видове, мъх сфагнум и други.
На дъното на саксията или сандъчето се прави дренаж, който улеснява изтичането на излишната вода. За тази цел са подходящи камъчетата, керамзитът, овлажненият пясък. Колкото е по-слаба кореновата система, толкова дренажът трябва да е по-дебел. 2-3 седмици преди пресаждането се внасят пълни минерални торове (1г/литър вода). Едновременно с това можете да направите и листно подхранване на растенията с разтвор в същата концентрация. Полятото преди това растение се изважда от саксията и се оглежда почвата и корените, като не се нарушават. Ако корените почти не се виждат, а растението изглежда здраво, то се поставя обратно в същата саксия, като се сменя дренажа и се уплътнява почвата по края на саксията с пръсти или със садило. Можете да обновите само горния почвен слой. При саксийните екземпляри, които се пресаждат рядко, той се мени всяка година. Ако корените са се разраснали, то с дървена пръчица се почиства старата пръст, където е възможно, и се изрязват изгнилите части на корените, като срезът се посипва с активен въглен. След това се почистват сухите филизи и листа, съкращават се нарушаващите формата на короната клонки. При тревистите растения, образуващи много корени (хлорофитум, аспарагус, аспидистра), екземплярите могат да се разделят и така да се начало на ново растение. При луковичните видове се отделят детките.

Действайте според нуждите на растенията
При засаждането на отвора за изтичане на вода в саксията се поставят камъчета или керамзит и едрозърнест пясък. След това в саксията се насипва малко почва, като растението се поставя в нея и се разпределят корените му. Останалата почва се добавя постепенно, като се уплътнява със садило по стените на саксията така, че да не остане празно пространство около корените. Повърхността на почвата трябва да бъде на 1,5-2 см по-ниско от края на саксията. При засаждането трябва да следите растението да се намира точно в центъра, а корените отгоре да са посипани с почва на 1,5-2 см. При дърветата и храстите (азалия, лимон, кафеено дърво, кодиеум) не трябва да поставяте кореновата шийка под почвата, а при тревистите, които имат прикоренова розетка (като каменоломката и нефролепсисът) – растежната пъпка. Някои растения, като монстерата, сингониумът и филодендронът, трябва да се садят по-дълбоко, отколкото те са били досега, за да могат част от въздушните корени да се намират в почвата, което ще подобри храненето на растението и ще му придаде по-голяма устойчивост. Старите екземпляри африканска теменужка с оголени стебла се поставят до долните листа.
Засадените растения се поливат няколко пъти с топла вода и добре се опръскват. В следващите 3-4 дни почвата трябва да остава влажна. След това се полива както обикновено. Трябва да помните, че пресаждането временно отслабва растението, затова се препоръчва в рамките на две седмици след тази операция да го опръсквате често, а най-добре е да го държите в парник на топло, светло място, но не на пряко слънце. След месец растението може да се подхранва.

Пресаждането – важната пролетна задача
5476
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Закъснелите могат да наваксат и с последователно пресаждане
Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад
Особености при пресаждането на възрастни плодни дървета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини