Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.09.2017 г.

Акарите “изпиват” листата на дръвчетата

Трябва да се третира от разпукването на пъпките до цъфтежа им

Акарите се срещат често по овощните дървета. Тези дребни, трудно забележими с просто око паякообразни неприятели се хранят като смучат сок от листата, леторастите или плодовете и причиняват значителни повреди. Намножават се масово в години с горещо и сухо лято.
У нас много разпространен и опасен, особено за ябълката, е червеният овощен акар. Напада също и крушата, сливата, прасковата. Той зимува като яйце по долната страна на клоните. Зимните яйца са яркочервени, сплеснати от двете страни. При по-силно нападение местата, където се намират яйцата, придобиват червен цвят. Зимните яйца се излюпват рано през пролетта, преди или по време на цъфтежа. Ларвите се развиват за 2-3 седмици. Те се превръщат в нимфи, после във възрастни. Възрастните женски акари имат овално тяло, с яркочервен или червено-кафяв цвят, с дълги космици по него. Те снасят яркочервени яйца по долната страна на листата. През годината се развиват 5-7 поколения.

Акарите смучат сок от листата и така хлорофилът им намалява. Между нервите се появяват белезникави точици, причинени от убождането. Листата избледняват, по-късно стават светлозелени или сребърносиви, изсъхват и опадат. Леторастите остават слаби, плодовете – дребни. Дърветата отслабват.

Опасен за ябълката е и кафявият овощен акар. Разпространен е също повсеместно и зимува като зимно яйце – гладко, блестящо, червено, по кората на дърветата, най-често по късите плодни клонки. Развитието и повредите от този вид са същите както при червения овощен акар.
Повреди по овощните дървета причинява и глоговият акар. Среща се по голям брой овощни видове. Зимуват женските акари (ярко червени) на малки групички под напуканата кора, в цепнатините. Рано напролет те напускат местата на зимуване и преминават по разпукващите се пъпки. При появата на листата женските снасят яйцата си по тях. Акарите се хранят по долната страна на листата, които пожълтяват, по-късно стават ръждивокафяви и се завиват.
По същия начин вреди и жълтият ябълков акар. Презимува като оплодена женска под напуканата кора в гъсти колонии. И двата вида развиват 7-8 поколения годишно.
За крушата много опасен е крушовият акар. Разпространен е в цялата страна. При храненето му по листата се образуват гали (до 3 мм), отначало светлозелени, по-късно те стават тъмнокафяви. Женските снасят яйцата си в галите. Презимуват като женска (с белезникав цвят) в пъпките на крушата. Развива 2-3 поколения годишно.

Първото пръскане се прави рано през пролетта – от началото на разпукване на пъпките до цъфтежа срещу излюпващите се от зимните яйца на червения и кафявия овощен акар ларви и срещу излизащите от мястото на зимуването възрастни на глоговия и жълтия ябълков акар.

Акарите “изпиват” листата на дръвчетата
8757
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Евростат: Над 6 милиона тона тестени изделия са произведени през 2022 г.
Регистрирани са акари-вредители по костилковите овощни видове
Френска салата с месо и макарони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини