Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Хванете ножицата, влезте сред овошките

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага много силни резитби за плододаване. Оставените без резитба дървета формират дребни, лошо оцветени и с ниско качество плодове. Обрастващата дървесина бързо застарява, растежът отслабва и това е една от причините за предивременното загиване.
Резитбата за плододаване е еднаква, независимо от начина на формиране на короната. Извършват се в края на зимата, до началото на пролетта. Ако температурите са падали под минус 20-22С, се оставят повече плодни клонки. При необходимост след набъбване на пъпките се извършва допълнително прореждане. Когато измръзването е 100%, плодните клонки се прореждат, а останалите се съкращават на 2-3 листни пъпки.

За правилното й извършване много важно е да се познават характерните особености на отделните категории плодни клонки. Прасковата залага плодове върху букетни, цветни и смесени клони. Плодни пъпки се залагат частично и върху дървесните части и лакомците. През плододаващия период или се премахват, или се съкращават на няколко листни пъпки, ако са израснали встрани или навън спрямо скелетните клони. Букетните и цветните клонки имат слаб растеж. Образуват само една листна пъпка на върха и плодовете върху тях са по-дребни и с по-лошо качество. Прирастът им е слаб и имат кратък живот. Най-ценни са смесените плодни клонки, върху които се залагат както плодни, така и листни пъпки. Това осигурява по-добро изхранване на плодовете и те са по-едри и по-качествени. От листните пъпки върху тях се развиват нови плодни клонки за следващата реколта.

Възприета е резитба за плододаване с определен брой плодни клонки. При нея най-напред се просветлява короната, като се премахват или съкращават старите плододавали клонки, дървесните и лакомците. Изрязват се и някои полускелетни разклонения. След това се прави детайлна резитба, като се премахват букетните и цветните клонки. Смесените се прореждат в зависимост от родовитостта на сорта, размера, възрастта и състоянието на дървото. Оставят се от 60-70 до 120-150 от тях. Избират се добре развити и с узряла дървесина, независимо къде и в каква посока са израснали, които не се съкращават. Под тежестта на плодовете клонките се навеждат и в резултат на това, в основата им израстват нови смесени клонки за следващата година. Когато растежът е слаб и няма достатъчно смесени клонки, за плододаване се оставят и част от букетните и цветните.
През първите няколко години не трябва да се извършва много силно прореждане. Особено вредни през тези години са резитбите за съкращаване, които при прасковата са абсолютно излишни, тъй като тя формира достатъчно количество предивременни клонки. Усилените резитби трябва да се правят по време не пълното плододаване на дървото.

Хванете ножицата, влезте сред овошките
12966
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Важни условия за производството на посадъчен материал
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини