Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.09.2017 г.

Декоративното зеле – и украса, и храна

Не го садете на едно и също място, за да не го нападат болести

Декоративното зеле добива все по-голяма популярност в нашите градини. Освен, че ще се наслаждават на красотата му, то е любим зеленчук на предприемчивите градинари.
Родината на този вид е атлантическото крайбрежие на Западна Европа. То е двугодишно растение, достигащо на височина до 60 см със зелени, сиво-зелени, тъмновиолетови и с много други багри листа. Този вид зеле е много полезен. Съдържа до 6% захари, 4% азотни вещества, много витамин С, каротин, органични киселини и други биологично активни вещества, а също така и селен, което го прави ценна храна за укрепване на имунната система на човека.

Само за украса – без глави
За декоративни растения се използват неглавестите представители на този зеленчук, като например къдравото зеле (Brassica oleracea varacephala). Листата им представляват богато цветово разнообразие. Разрошените листа от периферията контрастират на плътно оформената централна част. При други представители листата са оформени подобно на едри рози. В последните години има селекционирани много разновидности – високи, по-ниски, с по-затворена или по-отворена розетка, а разнообразието на багрите са с различни нюанси на зелено, червено, цикламено, оранжево, розово, виолетово, жълто. Те са светлолюбиви растения, леко понасят есенните и пролетни мразове, при което се засилват ярките багри на листата им. Декоративното зеле се развива добре на глинесто-песъчливи почви, богати на хумус.
Преди да пристъпите към засяване на семената, спрете се на този сорт декоративно зеле, който ще е най-подходящ за вашата градина.

Произведете си разсад
Декоративното зеле се отглежда чрез разсад. То се засажда като по-късна култура около 8 седмици преди първата очаквана слана, така че през есента да е в градината. След като сте разсадили растенията по схема 60х45, грижите по отглеждането му се свеждат до редовно поливане и 2-3 подхранвания с азотни торове с интервал от 10 дни. На много места то може да презимува и през пролетта продължава да се развива. Някои градинари обаче го изваждат и прибират, като го засаждат в по-големи съдове. С настъпване на пролетта растенията се пресаждат на открито, като се разполагат поединично или на групи.
Въпреки че декоративното зеле е устойчиво на някои болести по корените, то листата му се нападат от вредители като листни въшки, гъсеници и др., с които трябва да се води борба. Затова го засаждайте там, където преди година не сте отглеждали зелева култура.

Декоративното зеле – и украса, и храна
15574
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Как да си направим декоративно убежище за градински животинки
Тържество на декоративността, красотата и вкуса
Краси балкона от 1 до 3 месеца
Невенът - огненото цвете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини