Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.09.2017 г.

Зелената „гостна” на дома

Малката градина, оформена с много любов и майсторство в планирането и разполагането на приятни кътчета, може да ви накара да се чувствате уютно и комфортно. С повече въображение и с малко усилия скучното пространство пред къщата може да се превърне в приятен кът за отдих на цялото семейство.
Предлагаме ви едно оригинално дизайнерско решение, което съчетава разнообразие в градинската архитектура, изящество и красота.

Достатъчно пространство (примерно 10х10 м) е отделено на терасата. На нея можете да разположите масата, около която ще се събира цялото семейство. Гаражната стена, която я огражда от едната страна, е обвита със зелени пълзящи растения, а цветната леха пред нея е засадена с цъфтящи едногодишни, подбрани по колорит. Към терасата е „прикрепена” квадратна леха, засадена с ароматните подправки, необходими в кухнята на всяко домакинство. Оформена с няколко реда тухли, които позволяват вдигането на нивото и височината на погледа, тя се превръща в необичаен, но изключително изящен акцент в архитектурното решение на градината. Достъпът до нея от всички страни се улеснява от тясна, посипана с чакъл пътечка.

Още един кът за почивка е оформен така, че стената от клинкер не само да го обрамчва, но и да служи за сядане. Самата площадка, посипана с чакъл, се намира малко по-ниско от обрамчващата я зелена поляна, което засилва усещането за защитеност. От външни погледи градината е защитена от засадените около оградата виещи се растения. Над решетестата ограда е опъната тел, увеличаваща височината на опората за тях, по нея се увива при растежа си глициния (Wisteria).

Можем да планираме не само пътечките и лехите, но и растенията, които ще посадим, както и последователността, в която ще ги въвеждаме в градинския интериор, за да се наслаждаваме на красивия им цъфтеж. И своевременно да се снабдим с необходимия посадъчен материал. За да можем да си осигурим истинска чудодейна цветотерапия с багрите, които ни даряват цветята и храстите.
В създаването на „домашен” ефект в градинския интериор основна роля играят, разбира се, растенията. От умението да ги съчетаваме по цветове, време на цъфтеж – а защо не и по аромат – зависи колко релаксиращ ефект ще има нашата градина. А нали това е в крайна сметка целта на подобно начинание.
При избора на красиво цъфтящи храсти и тревисти многогодишни растения от важно значение е окраската на листата и на цветовете. Благородното съчетание на нежновиолетови, розови, бели и бледожълти тонове ще придаде на градинската „гостна” особена елегантност. Сред пролетните виолетово цъфтящи за ненадминат лидер е признат декоративният лук – неговите декоративни съцветия-топчици се съчетават великолепно с бялия и розовия здравец. Все по-често в градинските лехи се среща и агастахето (Agastache): освен че краси градината, той цъфти непрекъснато в продължение на няколко седмици, а листата му се използват за приготвяне на ободряващ чай.

Заедно с красиво цъфтящите многогодишни растения за великолепието и уюта на градинския интериор допринасят и декоративните растения. С богата палитра на тъмночервени тонове до шоколадовокафяво се отличава студоустойчивата хейхера (Heuchera). Известно е, че светлите цветове блестят на фона на тъмните значително по-ярко, затова хейхерата често се комбинира с бяло- и розовоцъфтящи, а също така и със сребролистни растения. В големите градини с ролята на тъмночервени „кулиси” успешно се справя бъзовият храст (Sambucus) от сорта Black Beauty.
Разбира се, при оформянето на нашата зелена „гостна” изниква въпросът и за мебелите. Те трябва да са не само красиви, но и удобни. Около масата за хранене е приятно да се разположиш на столове с облегалки и опора за лактите, а часовете за почивка на въздух да прекараш в удобно кресло. Не трябва да се забравят и такива важни аксесоари като възглавничките: подбрани в подходяща цветова гама, те винаги радват окото и в прохладните летни вечери даряват топлина, създавайки в градината атмосферата на жилищно помещение под открито небе.

Зелената „гостна” на дома
2983
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини