Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.09.2017 г.

Атлаският кедър понася замърсявания, хималайският се нуждае от топлина

По крайбрежието на морето и в по-топлите места у нас могат да се видят три вида кедри, които принадлежат към род Cedrus от сем. Борови. Те са високи до 40 м, вечнозелени дървета, с широко разперена конусовидна корона, която при старите растения придобива неправилна форма. Кората на младите стъбла е тъмносива и гладка, а на старите се напуква плочковидно. Кедрите са светлолюбиви и сравнително бързорастящи дървесни видове, невзискателни към плодородието и влажността на почвата.
Ливанският кедър (Cedrus libanitica) е с произход от Мала Азия. В млада възраст короната е широко конусовидна, а по-късно става чадъреста поради силното нарастване на страничните разклонения. Кората е сиво-черна и при по-старите дървета силно се напуква. Иглите са дълги до 3-5 см, тъмнозелени, много твърди и със заострен връх. Младите клонки са голи или леко окосмени. Шишарките са изправени, бъчвообразни, светлокафяви. Семето е дълго, снабдено с полуветриловидно тънко, ципесто, светлокафяво крилце. Шишарките се разпадат от върха към основата. Видът има две форми- зеленосиня и плачещата.
Атлаският кедър (Cedrus atlantica) образува обширни насаждения в Атласките планини на Северозападна Африка. Короната е сребристо-сива, прозрачна и широко конусовидна, а по-късно придобива неправилна форма. Младите клонки са гъсто окосмени, а иглите са дълги до 2,5 см, гълъбово-сиви до сребристо-сиви. Шишарките са цилиндрично яйцевидни, светлокафяви. През пролетта се разлиства по-късно от ливанския кедър и в млада възраст е по-издръжлив на ниските температури. Понася добре замърсения въздух. Атлаският кедър се развива добре при нашите условия и се препоръчва за озеленяване на терени с продължителни летни засушавания и бедни, сухи и варовити почви. Познати са високодекоративните форми: синьосребриста, синьосребриста – плачеща и пирамидална.
Хималайският кедър (Cedrus deodara) се срещя по Югозападните склонове на Хималаите между 1100 и 3000 м н.в върху гранитни и варовити терени. Достига до 50 м височина. Короната е широко конусовидна с увиснали накрая клони. Младите клони са гъсто окосмени, иглите са дълги до 5 см, светло до гълъбово сребристозелени. Шишарките са яйцевидно продълговати. Семената са белезникави със светлокафяво крилце. Развива плоска коренова система и за разлика от другите кедри често страда от въздушни течения. Този вид в млада възраст е по-влаголюбив и по-чувствителен към ниските температури. Отначало расте по-бавно, но по-късно надминава събратята си по височина. Не трябва да се сади на тежки сбити почви.
Подходящ вид за единични и групови засаждания в по-топлите и защитени места в страната. Особенно ценни са формите: сребриста, изправено стреловидна и плачеща.

Атлаският кедър понася замърсявания, хималайският се нуждае от топлина
12711
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини