Бобът е изключително вкусна и полезна култура, но и фасулевият зърнояд отдавна е установил същото. На полето вредителите живеят в шушулките, а за презимуване се разполагат в бобовите зърна, в които пробиват кръгли дупки. Такива зърна не стават нито за консумация, нито за семе, затова ако не внимаваме, от реколтата може и нищо да не остане. Женските снасят по 40-50 яйца както в шушулките, така и в бобовите зърна, затова могат да изникнат изведнъж дори в херметично зтворен буркан.
Борбата с вредителите започва още при засяването на семената в лехата, като за целта се избират само цели и гладки зърна. В началото на цъфтежа растенията се пръскат с Децис 2,5 ЕК (40 милилитра на декар) или Конфидор Енерджи ОД (60 милилитра на декар). След седмица пръскането може да се повтори.
При прибирането на реколтата качественото изсушаване е единствената гаранция за нейната дълготрайност. Добре изсушеният боб може да се запази с години. Обира се с шушулките, които се оставят на слънчево и добре проветриво място за 15 дни, докато придобият жълт цвят, а бобовите зърна се втърдят. След това се зърната освобождават от шушулките и се доизсушават във фурната за най-малко половин час при температура от 60 градуса по Целзий.
При тази обработка яйцата и личинките на фасулевия зърнояд загиват и бобът ще се запази отлично, но зърната няма да могат да се използват за засаждане. Затова онези, които оставяме за семе, се слагат в хладилника или фризера. Фасулевият зърнояд е топлолюбив и се развива най-добре при температури около 30 градуса по Целзий, но при 10-12 градуса развитието му спира, при 0 градуса загива за 3 седмици, при -5 – за 24 часа, а при -10 – за 12 часа.