Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.09.2017 г.

Азалеята боледува при влага и студ

Осигурете й светлина, но я пазете от прякото слънце

През зимните месеци цъфналата азалея е едно от най-желаните и търсени цветя. За да се развива добре и да продължава да цъфти при новите условия, закупената азалея се нуждае от повече грижи. Тя трябва да бъде поставена на място, където има достатъчно светлина, но трябва да я пазите от прякото слънчево греене. Нуждае се от висока влажност на въздуха. Не понася и високата температура. Подходящата температура за през деня в помещението е 10-15С. Поставена при неподходящи условия, особено при липса на достатъчна влажност, азалеята се развива зле. Листата и цветовете започват да изсъхват и опадат. Нови цветове не се образуват. Обезлистването може да доведе до загиване на растението. За да не се допусне това, трябва веднага да се потърси причината за нарушения режим на отглеждане и да се отстранят неблагоприятните фактори.

Сивото гниене
В много случаи лошото развитие на азалеята се дължи на появата на болести. Високата въздушна влажност и сравнително по-ниската температура при отглеждането, са благоприятна среда за сивото гниене. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea. Спорите на гъбата се намират във въздуха на открито и в помещенията. При необходимата влажност и температура те покълват и причиняват заразявания. По този начин болестта може да засегне и здрави растения. Може да се пренесе и чрез почвата.
Заразата започва с появата на светлокафяви петна по листата, цветовете и стъбълцата. Петната нарастват, разводняват се и потъмняват. Връхчетата на листата клюмват и увяхват. Те изсъхват напълно и опадат. Болестта се развива по-силно при липса на достатъчно светлина, на добро проветряване и обилно поливане. Азалеята трябва да се полива редовно, но умерено, така че почвата да се навлажнява, но да не бъде мокра и да не се събира и остава вода в поставката.
При поява на сиво гниене засегнатите листа се отстраняват и условията се променят. При продължително развитие, напръскайте с един от препаратите: ронилан ФЛ – 15 мл, карантинен срок 28 дни, сумилекс 50ВП – 10 г, карантинен срок 14 дни, топсин М70ВП – 10 г, карантинен срок 14 дни. Дозите са за 10 л вода.

Листните петна
Друга опасна болест по азалеята са листните петна. Причинява се от гъбата Septiria azaleae. По листата се образуват характерни жълтеникави, продълговати петна, които по-късно потъмняват и се обграждат с жълто-зелена светла ивица. По тях се появяват черни топчици – спорите на гъбата. При силно нападение поразените листа опадат. Растенията се развиват слабо и образуват малко цветове.
Болестта се развива по-силно при недостатъчна светлина и висока влажност.
Срещу листните петна се пръска с един от препаратите: ридомил голд МЦ68ВГ - 25 г с карантинен срок 14 дни, дитан ДГ – 20 г с карантинен срок 20 дни, манкоцеб 80ВП – 25 г, карантинен срок 20 дни.Дозата е за 10 литра вода.

Азалеята боледува при влага и студ
3394
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През декември върховете на младите растения се пензират
Азалеята - багри и аромат
Азалеята - прекрасна украса за остъклената ви тераса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини