Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2017 г.

Изящната градина в стил модерн

Модерн е стилово направление в европейската архитектура от 20-ти век известен още под името арт-нуво. Той е бил истинска революция. Като отхвърлили стиловите догми на барока и класицизма, създателите на модерна намерили източник на вдъхновение в живата природа. За стила е характерна ярко изразената индивидуалност, ритмичността и плавните линии на планиране, единството на конструктивното и художественото начало, многообразието на форми и новите строителни материали.
Растителните мотиви в естетиката на модерна се забелязват във всички елементи на интериора и са добре познати на ценителите на изящното изкуство. Не всички обаче знаят, че в този стил са създадени и продължава да се правят прекрасни и неповторими градини. Революционния някога стил, които в началото на миналия век се е считал за елитарно и причудливо явление, в наши дни е класика в ландшафтното изкуство и не губи своята популярност. Изящната, винаги непредсказуема градина-модерн се е превърнала в любимка на ландшафтните дизайнери и продължава да радва градинарите.

Планиране
Този стил е съединил европейските и източните художествени традиции. В сравнение с източните градини съдържа по-малко количество елементи, неголям избор от растения и използването на аксесоари е минимално. Пейзажното на пръв поглед планиране е подчинено на централна композиция. По аналогия с центъра на света-слънцето в парка стои дома. Той е централната точка, планирането „по спирала” е типично за модерна. Основата в проекта е принципът на подобието. Композицията с един мотив се разработва в множество различни варианти. Например ако в двора има езерце с водни лилии, същите фигури се използват при витражното оформление на прозореца. Характерни за устройството на градината в стил модерн са подпорните стени, плътните живи огради, които позволяват ясно да се разграничават зоните и да се скриват неприятните гледки. Свободното планиране често съседства с абсолютно ясни елементи, като добре подстригания жив плет и добре очертаната пътечка. Във всички ландшафтни творения, изпълнени в стила модерн точната геометрия контрастира с плавните линии на растителните елементи. Всички части на градината са функционални и удобни.

Елементи на стила
Градината в стил модерн се отличава с повтаряемост на мотива. Обичайно в него има няколко елемента, които многократно се повтарят. Много често линиите на растенията се отрязават в градинската пейка. Домът и градината са неразривно свързани - линии от фасадата са копирани в откритото пространство, а растителните орнаменти се използват при създаването на домашния интериор.

Архитектурност на растението
Растенията независимо дали са дървета храсти или треви се ценят преди всичко заради оригиналната архитектура на короната и необичайната окраска на листата а не заради пищния цъфтеж. На този стил се приписват простите геометрични форми, затова дърветата вече не напомнят със своята причудливост на детски играчки. Контраста е не по-малко съществена особеност на стила. Независимо дали е контраст по хоризонталите или по вертикалите, на светлините и сенките или при цветовите съчетания.

Растения в градината модерн
За градината в този стил е характерно присъствието на екзотични и редки растения, особено обект на внимание се явява необичайната форма на цветовете, листата, короните или стъблата на дърветата. В градината има малко но много внимателно разположени растения. Подбират се видове с плътна и ясна структура. От листине форми за предпочитане са видовете с едри и оригинални по цвят листа. Дърветата с красив силует на клоните се разполагат като акцент или в неголеми групи. За предпочитане е да се слагат видове които растат по нашите географски ширини- ясен, върба, липа но влияние оказва и италианския ренесанс, за това модернистите засаждали с удоволствие туи и кипариси. Често в този вид градини има съчетание между плодови дървета и хвойни.

Ирисът е крал на модерна
Колкото до цветята за истински крал на градината в стил модерн се счита ирисът-бял, син или виолетов. Акцентира се на неговите причудливи цветове с несиметрична форма. Други обичани елементи от дизайнерите модернисти са бялата лилия, флоксовете, нарцисите, примулите и други ярки цветя. Тъй като на аромата се отделя не по-малко внимание, незаменими в градинското изкуство са станали ароматния тютюн, теменужки и булчинското цвете. От храстите основоположниците на стила модерн са избрали рододендрони, хортензии и рози.

Лианите са незаменим елемент
Лианите се явяват също така незаменим елемент от стила модерн - както живи така и във вид на декоративни атрибути на фасадата, мебелите, оградата и фенерите. Напълно уместни за този стил са дивата лоза, клематиса, хмела, ипомеята, латинката и декоративните тикви. В общата картина прекрасно се вписват и пълзящите рози. Градинарите обаче дават Оскара на първенството на прекрасната и изящна глициния.

Няма преобладаващи тонове
Цветовите съчетания в градините от този стил са изключително разнообразни. Главното не е в преобладаването на един или друг тон а в общото впечатление за изисканост и изтънченост. Ярките и неочаквани комбинации на цветове все пак могат да съществуват в различни части на една градина . Типичен съюз е съчетанието между жълто и синьо.

Изящната градина в стил модерн
2461
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини